Начало / България / Роман за Прерафаелитското братство излиза на български

Роман за Прерафаелитското братство излиза на български

От 11 юни на българския книжен пазар ще излезе романът на Лорън Уилиг  „Онова лято“, съобщи издателство „Софтпрес“.  На фокус в него е Прерафаелитското братство, основано от група английски художници, поети и критици от средата на XIX век, обединени от увлечението си по естетиката на Средновековието и по художниците, творили преди епохата на Рафаело Санти (оттук и популярното название на групата – „прарафаелити“).

 

 

 

Главен герой в романа на Лорън Уилиг  е Гавин Торн – измислен от авторката член на Прерафаелитското братство, който през 1849 година пристига в дома на богатия възрастен търговец Артър Грантъм, за да нарисува господарката на дома. Много по-млада от съпруга си, красивата Имоджен Грантъм е прекарала десет самотни години в златна клетка, потиснала емоциите си и пренебрегвана от мъжа си. Но чувствителният художник вижда отвъд маската на перфектна съпруга и долавя болката на Имоджен. Дългите часове, които двамата прекарват заедно в работа по портрета, полагат основите на красива, но обречена любов, чийто край е обвит в тайнственост…

Век и половина по късно, през 2009 година, нюйоркчанката Джулия Конли получава изненадващо наследство от непозната пралеля – старинна къща от началото на XIX век в лондонско предградие. Когато пристига в Лондон, за да подготви имота за продан, младата жена не подозира, че фамилната къща крие мрачна тайна на сто и шейсет години. Джулия се заема да я разплете, след като в гардероб с двойна стена открива пленителна картина на малко известен художник прерафаелит, изчезнал безследно през 1850 година. В начинанието й помага чаровният британски антиквар Никълъс Дорингтън, в чието минало също се крие тайна.

Родена и отраснала в Ню Йорк, Лорън Уилиг е автор на петнайсет исторически бестселъра. Книгите й са преведени на повече от осемнайсет езика и са носители на литературни награди като RITA, Booksellers Best и Golden Leaf. „Онова лято“ излиза на български език в електронен и печатен формат.

Прочетете още

Obrázek WhatsApp, 2024-23 v 19.02.25_91b068b1

Теодора Димова заслужи „Цветето на Хеликон“

Така тя направи и дубъл Наградата се връчва на най-продаваната книга сред онези, които са …