Начало / Свят / Образователна организация от ЮАР спечели наградата „Астрид Линдгрен“

Образователна организация от ЮАР спечели наградата „Астрид Линдгрен“

Карол Блох – директор на южноафриканската образователна организация PRAESA  (Project for the Study of the Alternative Education in South Africa), получи на наградата в памет на Астрид Линдгрен. Това е едно от най-престижните отличия и се дава за постижения в областта на детско юношеската литература. Церемонията се състоя вчера, 1 юни, в шведската столица, съобщи БГНЕС, позовавайки са на ТАСС.

Мотивът на комисията е, че тази организация „открива нови пътища в света на книгите за младите читатели в ЮАР“. PRAESA е издала книги с малък формат на различни африкански езици, за да събуди у децата интерес към четенето. Друг важен неин проект е създаването на читателски клуб, където се съчетава четене с музика и театрални постановки.

Наградата на името на световноизвестната авторка на „Пипи Дългото чорапче“, „Карлсон, който живее на покрива“ и много други любими на децата книги, Астрид Линдгрен, е учредена от шведското правителство след смъртта й през януари 2002 г. Наградата има и парична премия от 5 млн. шведски крони (около 537 000 евро).

Журито, което определя победителя, се състои от 12 души, които се назначават на всеки 4 години от Шведския национален съвет по култура. В него участват писатели, литературоведи, художници, критици, библиотекари. Семейството на Астрид Линдгрен се представлява от внука й Юхан Палмберг.

Книги от Линдгрен тук

Прочетете още

tolkien_3124146b_trans_NvBQzQNjv4BqpJliwavx4coWFCaEkEsb3kvxIt-lGGWCWqwLa_RXJU8

Ариец или евреин е Толкин? Как нацистите ядосаха автора на „Властелинът на пръстените“

През 1933 г. Адолф Хитлер предоставя на своя гений на пропагандата Йозеф Гьобелс властта да …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *