Начало / Свят / Образователна организация от ЮАР спечели наградата „Астрид Линдгрен“

Образователна организация от ЮАР спечели наградата „Астрид Линдгрен“

Карол Блох – директор на южноафриканската образователна организация PRAESA  (Project for the Study of the Alternative Education in South Africa), получи на наградата в памет на Астрид Линдгрен. Това е едно от най-престижните отличия и се дава за постижения в областта на детско юношеската литература. Церемонията се състоя вчера, 1 юни, в шведската столица, съобщи БГНЕС, позовавайки са на ТАСС.

Мотивът на комисията е, че тази организация „открива нови пътища в света на книгите за младите читатели в ЮАР“. PRAESA е издала книги с малък формат на различни африкански езици, за да събуди у децата интерес към четенето. Друг важен неин проект е създаването на читателски клуб, където се съчетава четене с музика и театрални постановки.

Наградата на името на световноизвестната авторка на „Пипи Дългото чорапче“, „Карлсон, който живее на покрива“ и много други любими на децата книги, Астрид Линдгрен, е учредена от шведското правителство след смъртта й през януари 2002 г. Наградата има и парична премия от 5 млн. шведски крони (около 537 000 евро).

Журито, което определя победителя, се състои от 12 души, които се назначават на всеки 4 години от Шведския национален съвет по култура. В него участват писатели, литературоведи, художници, критици, библиотекари. Семейството на Астрид Линдгрен се представлява от внука й Юхан Палмберг.

Книги от Линдгрен тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

2811730_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 септември – 24 септември)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Времеубежище (трето издание) от Георги Господинов 2. Четвърто крило от Ребека Ярос 3. Тътени. …