Начало / България / „Доклад на зелената амеба за химическия молив“ с премиера в Русе

„Доклад на зелената амеба за химическия молив“ с премиера в Русе

Велина Минкова ще представи дебютния си роман „Доклад на зелената амеба за химическия молив“ в Русе. Премиерата ще се състои в книжарница „Хеликон-Русе“ на 11 юни от 19 ч.

Дебютният роман на Велина Минкова е оригинален опит да разкаже по забавен, остроумен и интелигентен начин още неразказаната ни нова история. Авторката се заиграва с границите, отмества ги чрез деликатна ирония и парадоксални езикови пробиви. Героинята в книгата е дисциплинирана ученичка и активна пионерка Александра, която отива на лагер в Северна Корея.

„Това е пътуване не само през различни пластове на пространството, но и на времето, пародаксално раздвоени между идеологическите привидности, ритуалните симулации и наивитета на едно първично, неопосредено световъзприемане. А светът в този дневник е представен като „калейдоскоп”, където свободно и абсурдно в своята безпроблемност съжителстват Мадона и химните за Ким Ир Сен, “Бийтълс” и младежките социалистически фестивали, пионерските униформи и тениските със западни надписи, Детската асамблея и любимата баба, СССР, КНДР и любопитни американци, задръстен френски тийнейджър и възторжени до полуда от своя „велик вожд” корейски деца… Това е свят, който сякаш безконфликтно съществува и като наизустени идеологически клишета, и като смешно опредметена реалност, като утопия и антиутопия. В него дори Преходът се случва някак абсурдно естествено между „отчетния” ДОКЛАД за „северното лято” на пионерката активистка и сбирките след училище около „Кравай”, между червеното и синьото на химическия молив…“, се казва още в анотацията на книгата.

„Доклад на зелената амеба за химическия молив“  тук

Прочетете още

IMG-20181018-WA0001

Мария Лалева: „Живот в скалите“ е анализ на вътрешните ни затвори

“Живот в скалите“ на Мария Лалева се оказа литературен феномен за България. Търсенето й започна …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *