Начало / България / „Доклад на зелената амеба за химическия молив“ с премиера в Русе

„Доклад на зелената амеба за химическия молив“ с премиера в Русе

Велина Минкова ще представи дебютния си роман „Доклад на зелената амеба за химическия молив“ в Русе. Премиерата ще се състои в книжарница „Хеликон-Русе“ на 11 юни от 19 ч.

Дебютният роман на Велина Минкова е оригинален опит да разкаже по забавен, остроумен и интелигентен начин още неразказаната ни нова история. Авторката се заиграва с границите, отмества ги чрез деликатна ирония и парадоксални езикови пробиви. Героинята в книгата е дисциплинирана ученичка и активна пионерка Александра, която отива на лагер в Северна Корея.

„Това е пътуване не само през различни пластове на пространството, но и на времето, пародаксално раздвоени между идеологическите привидности, ритуалните симулации и наивитета на едно първично, неопосредено световъзприемане. А светът в този дневник е представен като „калейдоскоп”, където свободно и абсурдно в своята безпроблемност съжителстват Мадона и химните за Ким Ир Сен, “Бийтълс” и младежките социалистически фестивали, пионерските униформи и тениските със западни надписи, Детската асамблея и любимата баба, СССР, КНДР и любопитни американци, задръстен френски тийнейджър и възторжени до полуда от своя „велик вожд” корейски деца… Това е свят, който сякаш безконфликтно съществува и като наизустени идеологически клишета, и като смешно опредметена реалност, като утопия и антиутопия. В него дори Преходът се случва някак абсурдно естествено между „отчетния” ДОКЛАД за „северното лято” на пионерката активистка и сбирките след училище около „Кравай”, между червеното и синьото на химическия молив…“, се казва още в анотацията на книгата.

„Доклад на зелената амеба за химическия молив“  тук

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

37805

Франкфуртският панаир ще получи от държавата четири милиона евро

Ковид-кризата превърна важното събитие във виртуално Панаирните палати ще останат празни и така се опорочават …