Начало / Свят / Две писма на Тургенев са купени за 15 000 паунда

Две писма на Тургенев са купени за 15 000 паунда

Две писма на руския класик Иван Тургенев  бяха изтъргувани в аукционна къща „Сотбис“ в Лондон. Анонимен колекционер е платил за тях  6 900 и 8 100 паунда.

Писмата са на немски език, който Тургенев е владеел перфектно. Първото е адресирано до Лудвиг Питч – художник и критик. Второто е до писателя Карл Мюлер и съдържа препратки към „Бащи и синове“ – най-значимата творба на Тургенев.

Наддаването е започнало от 2 000 паунда.

Иван Сергеевич Тургенев (1818–1883)  е сред най-големите и най-авторитетни руски писатели от втората половина на XIX в. Той е непосредствен продължител на творческите традиции на Пушкин и Гогол в белетристиката, макар и да е сочен само като представител на пушкиновското течение в руската литература. В неговото творчество много ярко се съчетават Пушкиновата пестеливост в израза на Гоголевите социалност и идейност. Той издига на един нов, по-висок етап художествената проза в Русия, като я изпълва с по-голяма човешка топлота и емоционалност, с нови герои и проблеми, с нови открития в областта на жанровата форма и стила.

Книги от Тургенев тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

20221128_He_TOP_Artboard 7

Най-продаваната нехудожествена литература през 2022-а: Стойчо Керев води хорото

Това са 101 заглавия, които спечелиха читателите със своята истина, атрактивност и надежда за бъдещето   …