На фокус
Начало / Свят / Книга на Дейвид Мичъл ще бъде заровена за 100 години

Книга на Дейвид Мичъл ще бъде заровена за 100 години

Книга на автора на „Облакът атлас“ и „Хилядите есени на Якоб де Зут“ Дейвид Мичъл ще бъде добавена в „Библиотеката на бъдещето“ и заровена за 100 години, обяви сайтът wwd.com. В инициативата вече се включи Маргарет Атууд. Идеята е на шотландската художничка Кейт Петерсън, която събира творби от съвременни писатели, които да не излязат на бял свят до 2114 г. 

Проектът ще включва всяка година един автор, който да предостави своя творба за „заравяне“. За целта вече е осигурена гора с 1000 дървета край норвежката столица Осло, където ще се поставят произведенията. През 2114 година дърветата ще бъдат изсечени, а книгите ще бъдат извадени и публикувани. През 2019 г. в Осло пък трябва да бъде отворена специална библиотека за творбите на 100-те писатели, предоставили книги за „Библиотеката на бъдещето“.

„Странно е да си помисли човек, че гласът му ще бъде заглушаван цели 100 години, а след това ще бъде събуден. Какво ли ще е първото нещо, което този глас ще каже? Как ли ще реагират читателите?“, казва Атууд за проекта.

В изявление за пресата Мичъл пък казва:

„Представете си „Библиотеката на бъдещето“ беше събрана през 1914 г. и сега трябваше да отборим 100 тома от писатели от цял свят, които не са били виждани от никого – каква магистрала на човещината би се разкрила. Според мен за душата на писателя е добре да остави своя дан в разказваческата традиция и след края на живота си.“

Свързани заглавия:

Дейвид Мичъл ще публикува кратък роман тази есен

Заравят следващата книга на Маргарет Атууд за 100 години

Дейвид Мичъл: Повлиян съм от Булгаков. „Майстора и Маргарита“ е от любимите ми книги

Дейвид Мичъл ще публикува нов разказ в „Туитър“

Издателство се договори с Дейвид Мичъл за следващите му 3 книги

Нов роман от Дейвид Мичъл излиза през есента на 2014 г.

Авторът на „Облакът атлас” преведе книга на дете от Япония, страдащо от аутизъм

Книги от Дейвид Мичъл тук

 

Прочетете още

КНИЖАРЯТ Калия

За кризите на идентичността

Калия Димитрова, Хеликон Пловдив Център „Проблемът Спиноза“ е роман, който проследява законите на човешката природа …