Начало / България / Във Враца започнаха „Ботевите дни“

Във Враца започнаха „Ботевите дни“

По традиция дни преди Деня на Христо Ботев на 2 юни във Враца започнаха „Ботевите дни“, съобщи „Дарик“. Те стартираха на градския площад с театрална възстановка на борбите за освобождението на България, като в ролята на четници и въстаници се превъплатиха деца от местни училища. Бяха изиграни етюди от Априлското въстание, битките на четата на Хаджи Димитър, изготвянето на знамената от сестрите Мица и Калица Хаджикръстеви и Райна Княгиня, Баташкото клане, кървавото писмо, Ботевата чета и Освобождението.

Под звуците на националния химн на площада бе издигнат националният флаг и бе запален вечният огън до паметника на Войводата. „Днес Ботевият площад отново прелива от възторженост! Химнът, Ботевият марш, безсмъртното „Жив е той!“ ни изпълват с гордост, самочувствие и вяра. Нашият град, нашата Ботева Враца е озарена от паметните дни на признателност и преклонение пред безсмъртния подвиг на Христо Ботев и неговите юначни четници!“, каза в приветственото си слово кметът на Враца инж. Николай Иванов.

756 души пък ще се включат в 69-тото издание на националния туристически поход „Козлодуй – Околчица“. За здравето на походниците траянополският епископ Киприян в съслужение със свещеници от Враца извърши водосвет.

Прочетете още

Georgi Mishev

Разказвачът на април Георги Мишев идва в Столична библиотека с ново издание на „Дунав мост“

На 23 април 2019 г. (вторник) от 18:30 ч. в Литературния клуб на Столична библиотека …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *