Начало / Интервюта / Станил Йотов: Читателят „проглежда“ за футбола с интервютата на Мишел Платини

Станил Йотов: Читателят „проглежда“ за футбола с интервютата на Мишел Платини

Станил Йотов е дългогодишен спортен журналист. През годините е работил във в. „Нощен Труд”, „Земя”, „7 дни спорт”, „Дневник” и „Капитал”, „Новинар” и „Планета Спорт” (1999-2000, зам. главен редактор). В момента пише във вестниците „Уикенд” и „Всеки ден”. Поводът да се свържем с него е излязлата наскоро книга „Мишел Платини: Говорим за футбол. Интервюта с Жерар Ерно“, на която той е прводач.

––––

Вие сте дългогодишен спортен журналист. Научихте ли нещо ново за Мишел Платини от интервютата на Жерар Ерно?

–      Тези интервюта са насочени не толкова към живота и кариерата му, колкото към визията на Мишел Платини за футболната игра във всичките й аспекти. Тази книга се явява своебразно изследване на футбола като история, техника, тактика, правилник, админстирация, съдийство, бизнес, индустрия… На практика тя е едно пътешествие в най-големия спорт – футбола, предприето от най-големия играч – Мишел Платини. Разбира се, в „Говорим за футбол“ присъства и целият живот на знаменития французин, той върви като нишка през цялото повествувание. Негов съавтор в книгата се явява Жерар Ерно, бивш редакционен директор на „Екип“ и „Франс Футбол“. Под формата на разговор двамата развеждат читателя из най-затънтените ъгълчета на футболната игра. Смело мога да кажа, че читателите на тази книга ще повишат изключително много футболната си грамотност, като ще ползват информация от два от най-големите умове на съвременния футбол. Според мен това е едно от най-качествените произведения, издавани някога на пазара на спортна литература в България, а и в света изобщо. На практика читателят „проглежда” за футбола.

Какво трябва да знаят младите фенове на футбола и младите футболисти за Платини?

–      При него има уникално съчетание на няколко „живота” във футбола: като играч от най-големите в света за всички времена, телевизионен анализатор, селекционер на националния отбор на Франция, съпрезидент на Световното първенство по футбол през 1998 г., съветник на президента на ФИФА, президент на УЕФА. Мишел Платини на практика е минал през всички нива и стъпала на футбола – от играта на улицата и в училищния двор, през европейските титли с Франция и „Ювентус”, и чак до президентския пост на най-мощната континентална конфедерация в света. От всички тези позиции той разяснява на читателя какво се крие зад фасадата на футбола, която всички виждаме. Ще ви дам един пример – когато говори за правилото за засада, Мишел Платини го определя като най-гениалното в колективните спортове с топка въобще. Той обяснява, че на практика това е единствената въображаема линия, в която се съчетават време (момент на удара) и пространство (разположение на линията). И че на базата на правилото за засадата се правят всички стратегии и тактики във футбола. Книгата изобилства от подобни открития и тълкувания, които вероятно присъстват в подсъзнанието на всеки почитател на футболната игра, но Мишел Платини ни ги обяснява изключително добре, на достъпен и ясен език.

Срещнахте ли трудности при превода?

–      Да. Поначало, за да преведе човек тази книга, трябва да бъде много наясно не само с френския език, но и с футбола, с цялата му история и развитие. Както и с целия живот на Мишел Платини. В книгата например има употребени доста устойчиви словосъчетания, които нямат буквален аналог на български език. На някои места има реплики от филми, песни или басни, популярни във Франция, но не и у нас. На което успях, намерих заместител, другото просто съм го обяснил в бележки под страниците.

Има ли съвети в книгата, които да са актуални за ситуацията в българския футбол и развитието му?

–      За българските футболни ръководители ще бъде изключително полезно да прочетат „Говорим за футбол”. От нея ще получат абсолютно точни и безплатни съвети от президента на УЕФА как трябва да развиват клубовете в България, както и националната ни асоциация БФС. Доста място е отделено и на принципите за финансовия феърплей, за неговия смисъл, който се състои в това отборите да не харчат повече пари, отколкото изкарват. Засегнат е и въпросът с прекомерното наемане на чужденци, което реално обезличава футболните клубове, лишава ги от собствената им идентичност и ги прави нещо като мултинационални предприятия.

За кого е предназначена книгата?

–      За всички, които обичат футбола. Както и за тези, които хабер си нямат от футбол или просто му обръщат гръб с аргумента, че това е някакво сборище от ритнитопковци. А в „Говорим за футбол” Платини разяснява точно това – по какви причини този спорт е най-популярния света, защо е толкова универсален и подходящ за всички. Убеден съм, че след като прочетат книгата, хората от втората категория ще обърнат тотално мнението си за футбола.

Преди няколко дни президентът на „Наполи“ Де Лаурентис поиска оставката на Платини като шеф на УЕФА. Темата за корупцията във футбола засегната ли е в книгата?

–      Да, засегната е. Не знам какви са претенциите на Де Лаурентис, знам само, че Мишел Платини оглави УЕФА през 2007 г. и започна смели и правилни реформи в областта на клубните турнири и в състезанията между националните отбори. Отвори Шампионската лига за по-малките страни, направи достъпът на отборите от тях в турнира на най-богатите доста по-лесен в сравнение с това, което беше при предшественика му Ленарт Йохансон. Реформира европейските първенства по футбол. Както знаете, следващото във Франция през 2016 г. ще бъде от 24 отбора, което ще направи футболният празник още по-значим и по-голям. Това през 2020 г. ще се провежда на територията на много страни и градове от Европа, а квалификациите за него няма да бъдат както досега, а чрез ново състезание между националните отбори, наречено „Лига на нациите”. Така че той, каквото го обеща при избирането си през 2007 г., го е изпълнил и преизпълнил. Що се отнася до корупцията по отношение на договарянето на резултати, Мишел Платини я определя като по-страшна дори от допинга. Според него, ако допингът донякъде фалшифицира резултата от мача, корупцията направо го убива.

 Срещнахте се с Платини, как реагира той на българското издание? Какви са преките ви впечатления от легендата?

–      Мишел Платини пристигна в Бургас на 22 май, за да връчи титлата на победителя на европейското първенство за юноши до 17 години. Моментът на издаването на „Говорим за футбол” съвпадна с визитата му. Затова още месец по-рано издателите от „Жануа 98” и Българският футболен съюз пуснаха покана до Платини с молба да представи книгата си именно при това посещение у нас. От екипа му в УЕФА първоначално обясниха, че „Говорим за футбол” се явява негово частно начинание и не е много редно то да се смесва с изявите му като президент на европейската футболна централа. В крайна сметка обаче се стигна до компромисен вариант, книгата беше представена в Бургас и той лично я раздаде с автографи на всички присъстващи журналисти. Изглеждаше поласкан, че България е една от първите страни, в които „Говорим за футбол” вече е преведена. Каза ми, че предполага, че е имало много трудности в превода, тъй като двамата с Жерар Ерно говорят на сравнително висок стил, особено Ерно. Надявам се да съм се справил с превода, но за това оценката ще дадат самите читатели.

Платини даде висока оценка за работата на България за развитието на футбола. Не беше ли това дипломатично изказване?

–      По-скоро оценката му беше не за развитието на футбола у нас, колкото за организацията на Евро-2015, която действително беше на много високо ниво. Чуждестранните колеги коментираха по този повод, че освен всичко друго някои мачове като този на откриването в Стара Загора и финала в Бургас са протекли при невиждан и нечуван зрителски интерес за подобни юношески турнири.

Оптимист ли сте за бъдещето на българския футбол?

–      Да. Имаме две много интересни явления. Едното е това в „Лудогорец”, където бяха инвестирани доста пари, но от участието в турнирите на УЕФА клубът от Разград спечели честно и почтено около 34 милиона лева! Ето ви правилната схема за развитие на футбола. Неправилната доскоро се практикуваше в ЦСКА и „Левски”, където харчеха пари на вятъра, купуваха некадърни чужденци, затъваха в дългове и сега са бедни като църковни мишки. Щат, не щат, и те ще трябва да потърсят начин за печелене на пари. Освен това е налице подчертан интерес на телевизиите към излъчване на мачовете от шампионата на България, които вече дори станаха платени. Това показва, че футболът ни има капацитет за развитие. Въпросът е неговите ръководители, треньори и играчи да го осъзнаят и да почнат да правят футбол така, както Платини предписва в „Говорим за футбол”.

Вие с кого бихте искали да направите книга с интервюта?

–      При всички положения с някой от най-великите футболни фигури, които съм имал честта да гледам. С Мишел Платини вече излезе такава книга, а и няма как аз да се справя по-добре от Жерар Ерно. Пеле, Йохан Кройф и Франц Бекенбауер са фигури от едно десетилетие, когато още съм бил малък и нямам преки спомени от играта им. С Диего Марадона едва ли ще се разберем, тъй като не владея испански език. За Христо Стоичков има други, по-подходящи интервюиращи, по-добре запознати с живота и характера му. Бих посочил три имена, и все на французи – Зинедин Зидан, Ерик Кантона и Арсен Венгер.

Интервюто взе Елена Бойчинова

Свързани заглавия

Мишел Платини: „Моят” футбол започна с Пеле и Бразилия

Интервютата на Жерар Ерно с Мишел Платини излязоха на български

 

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …