Начало / България / Учебните помагала на Хари Потър излизат на български

Учебните помагала на Хари Потър излизат на български

„Егмонт“ публикува на български две от учебните на помагала на легендарния герой на Дж. К. Роулинг Хари Потър на български. От утре, 23 май, в книжарниците ще бъдат  „Фантастични животни и къде да ги намерим” и „Куидичът през вековете”. Книгите са ценни учебници за новите читатели на поредицата.

Световноизвестният бестселър „Фантастични животни и къде да ги намерим“ има вече петдесет и две издания и продължава да се радва на огромна популярност. Книгата е одобрен учебник в Училището за магия и вълшебство „Хогуортс“ и до голяма степен е причина за постоянния висок успех на учениците на изпита по грижа за магическите създания.

Нютън (Нют) Артемис Файдо Скамандър е роден през 1897 г. Интересът му към фантастичните животни е окуражаван от майка му, която отглеждала специални хипогрифи. След завършването на „Хогуортс“ господин Скамандър започва работа в отдел „Регулация и надзор на магическите създания“ на Министерството на магията. Първо в службата за премествания на домашни духчета, а после в служба „Зверове“, където многостранните му познания за най-чудатите магически животни му осигуряват бързо повишение. Често предприема изследователски пътувания в чужбина, благодарение на съвместната си работа с Бюрото за изследвания и контрол на змейовете. Така събира сведения за труда на живота си – „Фантастични животни и къде да ги намерим“.

През 1979 г. Нют Скамандър е награден с Ордена на Мерлин втора степен като признание към магизоологията или изучването на магическите животни. След пенсионирането си живее в Дорсет със съпругата си Порпентина и с домашните си любимци низълите Хопи, Мили и Молър.

Ако някога сте се питали откъде идва златният снич, как са възникнали блъджърите или защо играчите от „Уигтаун уандърърс“ имат изобразен сребърен сатър на наметалата, „Куидичът през вековете” е точно за вас. Творбата на Кенилуърти Уисп е истинска наслада за онези, които се интересуват от история на магията, и най-вече за всеки, който играе или поне гледа редовно куидич.

По думите на библиотекарката Мадам Пинс „книгата е прелиствана, олигавяна и изобщо малтретирана“ ежедневно – завиден комплимент за всяко четиво. Новото издание и точно копие на това от библиотеката е предназначено специално за мъгъли. В предговора към него директорът на „Хогуортс” Албус Дъмбълдор уверява, че е премахнал всички обичайни библиотечни магии от книгата, но съветва читателите да се отнасят внимателно. Не е съвсем ясно дали мадам Пинс няма да се появи изневиделица и да настоява за глоба, ако книгата бъде наранена по някакъв начин.

Кенилуърти Уисп е известен куидичен експерт – и по неговите собствени думи фанатик. Автор е на много трудове, посветени на куидича, включително и на „Чудото на „Уигтаун уандърърс“, „Летеше като луд“ (биография на Дай Левелин Опасния) и „Удрянето на блъджърите – проучване на защитните стратегии в куидича“.

Уисп разпределя времето си между дома си в Нотингамшър и „там, където „Уигтаун уандърърс“ играят тази седмица“. Хобитата му са игра на табла, вегетарианска кулинария и колекциониране на винтидж метли.

„Фантастични животни и къде да ги намерим” тук

„Куидичът през вековете” тук

Прочетете още

9781250178633

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (11 март – 17 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „The Women“ от Кристин Хана (4 седмици в класацията) 2. „Three-inch …