Начало / България / „Фют“ пусна нова книжка от автора на „Боен кон“

„Фют“ пусна нова книжка от автора на „Боен кон“

Съвсем отскоро най-малките читатели и любители на животните могад да се насладят на поредната история от майстора на детската литература Майкъл Морпурго. „Невероятната история на Адолфус Типс“ вече е и на българския книжен пазар благодарение на издателство „Фют“.

Главен герой отново (както и в „Каспар“) е коте, действието, подобно на хита „Боен кон“ се развива във време на война. През 1943 година четири години след началото на Втората световна война, съюзническите войски се подготвят за десант в Нормандия. Никога дотогава не била предприемана военноморска операция с такъв мащаб и с такава важност. Наложило се голяма част от крайбрежните райони да бъдат освободени за нуждите на армията. Районът около Слаптън бил евакуиран и около 3 000 местни жители получили заповед само за няколко седмици да напуснат домовете си. Историята за провеждането на тази операция е предадена през очите на 11-годишната Лили, която живее с родителите си във ферма в Слаптън и описва историята на своя живот, такъв какъвто е бил в началото на 1943 година в дневника си. Главен герой е любимата й котка Типс. По време на евакуацията котката на Лили се загубва в забранената зона. Въпреки смъртната опасност Лили решава да се върне в Слаптън, за да я търси. Какъв е краят – изненадващ! Но не поглеждайте какъв е – нека бъде изненада!

Книгите на английския писател Майкъл Морпурго са букварът, по който децата ни ще усвоят азбуката на чувствата. А и ние, възрастните, ще ги прочетем с интерес и ще погледнем по нов начин на уж обичайните неща, с които сме свикнали. Историите в неговите романи не са измислени, а са парченца от живота, сякаш видени през увеличително стъкло. Те са искрени и мъдри, разказани са с обич и човечност. Може би това е едно от най-ценните послания на Майкъл Морпурго – да се замислим за това, което ни прави хора и ни помага да запазим човешкото си достойнство, независимо в какви ситуации попадаме.

Морпурго е автор на десеткии книжки за деца и възрастни, 8 от които вече са преведени на български език.

Книги от Майкъл Морпурго тук

Прочетете още

valeri_petrov_cover-1200x900-ezgif.com-webp-to-jpg-converter

Валери Петров – цитати от вечни интервюта

Думите греят на рождения му ден Дете е на учителка по френски и софийски адвокат …