Начало / Свят / За първи път ще бъдат събрани и показани копията на „Магна харта“

За първи път ще бъдат събрани и показани копията на „Магна харта“

Единствените 4 оцелели копия от един от най-важните документи в световната история – „Магна харта“(„Великата харта на свободите), ще бъдат събрани и показани за първи и може би за последен път, обяви в. „Гардиън“. Двата екземпляра от документа, съхранявани в Британската библиотека, ще бъдат събрани заедно с копието от катедралата „Линкълн“ и това от катедралата „Солсбъри“. Поводът е отбелязването на 800 години от подписването й, което прави документа символ на свободата и закона.

Четирите копия ще останат за три дни в Британската библиотека. За възможността да бъдат видени бе разиграна томбола, спечелена от 1215 души от 20 страни сред над 43 000 участници. В четвъртък документите ще бъдат показани на депутатите в Камарата на лордовете в Англия, преди да се върнат в хранилищата. По повод юбилея Британската библиотека пък ще организира изложба на различни документи, която ще продължи от 13 март до 1 септември.

„Магна харта“  е един от най-известните документи на света и може би един от най-важните. Той е подписан от английския крал Джон Безземни на 15 юни 1215 г. С него се гарантират и защитават правата и интересите на феодалната аристокрация, бароните и гражданите от действията на представителите на кралската власт. Това е първият документ в английската история, който ограничава кралската власт и представлява началото на демократичното конституционно право. Хартата на свободите била почти забравена през ХV и 1ХVІ в., но изиграла значителна роля в Английската буржоазна революция, където е използвана от парламентарната опозиция, за да обоснове правото да се контролират действията на краля. Апогеят е по време на Славната революция, довела до подписването на Закона за правата през 1769 г. и превръщането на Англия в конституционна монархия.

Прочетете още

244349_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Недовършена работа от Дейвид Балдачи 2. Плодовете зреят нощем от Неда Антонова 3. …