Начало / Читатели / Долорес Редондо – новото лице на психологическия трилър

Долорес Редондо – новото лице на психологическия трилър

Юлия ПЕТКОВА

Баската писателка Долорес Редондо нахлу без задръжки на територията на криминалния жанр с нашумялата трилогия за Бастан, чиято популярност би главозамаяла и опитен автор. Историите й са не просто майсторски гарнирани с легенда, суеверия и загадъчни семейни разриви, но и поднесени с оптималната доза съспенс. Финият психологически рисунък и вътрешните съпротиви на главната героиня са залог за интерес и от страна на по-взискателната публика. И анализите на продажбите го потвърждават.

Първият роман от трилогията вече печели овациите на българската публика. Книгата се казва „Невидимият пазител“ и ни пренася на брега на река Бастан в иначе живописното градче Елисондо. Намерен е труп на младо момиче, а малко по-късно броят на жертвите започва да расте. Изглежда, серийният убиец изпълнява специфичен психосексуален ритуал, който пресата асоциира с легендата за басахауна, господаря на гората. Разследването е поверено на крехката, но самоотвержена Амая Саласар, чието име не е избрано случайно. Според авторитетното списание „Лир“ „Невидимият пазител“ е една от десетте най-добри криминални истории за 2013 г.

Втората книга носи заглавие „Зовът на костите” и се очаква да излезе на 16 март. Този път инспектор Саласар се впуска в лудешка надпревара с неимоверно изобретателен и умен престъпник. Романът изкушава с динамично действие, изненадващи обрати и размисли за доброто и злото в човешката природа. Неповторимата атмосфера отново се дължи на връзката с древните легенди и предания по земите на баските. Не е случаен фактът, че туристическите обиколки по местата, описани от Долорес Редондо, набъбват с всеки изминал ден.

И двата трилъра приковават вниманието с прецизно конструирана фабула, неочаквани наративни похвати и мощно психологическо въздействие. Осемнайсет месеца след публикуването на първия роман от трилогията само в Испания са продадени над  300 000 екземпляра общо от „Невидимият пазител“ и „Зовът на костите“. Успех, който би бил изключителен за всеки писател в Испания днес. Екранизацията на поредицата е поверена на „NadCom Entertainment” – продуцентите, които стоят зад филмовите адаптации на книгите на Стиг Ларшон и Хенинг Манкел.

Добрата новина е, че до края на тази година у нас ще излезе и третата книга от поредицата, а българската публика ще има удоволствието да се срещне с Долорес Редондо по време на третото издание на Софийския международен литературен фестивал.

 „Невидимият пазител“ тук

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …