Начало / Читатели / Долорес Редондо – новото лице на психологическия трилър

Долорес Редондо – новото лице на психологическия трилър

Юлия ПЕТКОВА

Баската писателка Долорес Редондо нахлу без задръжки на територията на криминалния жанр с нашумялата трилогия за Бастан, чиято популярност би главозамаяла и опитен автор. Историите й са не просто майсторски гарнирани с легенда, суеверия и загадъчни семейни разриви, но и поднесени с оптималната доза съспенс. Финият психологически рисунък и вътрешните съпротиви на главната героиня са залог за интерес и от страна на по-взискателната публика. И анализите на продажбите го потвърждават.

Първият роман от трилогията вече печели овациите на българската публика. Книгата се казва „Невидимият пазител“ и ни пренася на брега на река Бастан в иначе живописното градче Елисондо. Намерен е труп на младо момиче, а малко по-късно броят на жертвите започва да расте. Изглежда, серийният убиец изпълнява специфичен психосексуален ритуал, който пресата асоциира с легендата за басахауна, господаря на гората. Разследването е поверено на крехката, но самоотвержена Амая Саласар, чието име не е избрано случайно. Според авторитетното списание „Лир“ „Невидимият пазител“ е една от десетте най-добри криминални истории за 2013 г.

Втората книга носи заглавие „Зовът на костите” и се очаква да излезе на 16 март. Този път инспектор Саласар се впуска в лудешка надпревара с неимоверно изобретателен и умен престъпник. Романът изкушава с динамично действие, изненадващи обрати и размисли за доброто и злото в човешката природа. Неповторимата атмосфера отново се дължи на връзката с древните легенди и предания по земите на баските. Не е случаен фактът, че туристическите обиколки по местата, описани от Долорес Редондо, набъбват с всеки изминал ден.

И двата трилъра приковават вниманието с прецизно конструирана фабула, неочаквани наративни похвати и мощно психологическо въздействие. Осемнайсет месеца след публикуването на първия роман от трилогията само в Испания са продадени над  300 000 екземпляра общо от „Невидимият пазител“ и „Зовът на костите“. Успех, който би бил изключителен за всеки писател в Испания днес. Екранизацията на поредицата е поверена на „NadCom Entertainment” – продуцентите, които стоят зад филмовите адаптации на книгите на Стиг Ларшон и Хенинг Манкел.

Добрата новина е, че до края на тази година у нас ще излезе и третата книга от поредицата, а българската публика ще има удоволствието да се срещне с Долорес Редондо по време на третото издание на Софийския международен литературен фестивал.

 „Невидимият пазител“ тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

timthumb

Джон Гришам и Джордж Мартин на бунт срещу изкуствения интелект

Страхуват се, че ще останат без работа Известни имена от бранша се сдружиха, като планират …