Начало / България / Миналогодишният носител на „Букър“ – „Светилата” на Елинор Катън, от утре е в книжарниците

Миналогодишният носител на „Букър“ – „Светилата” на Елинор Катън, от утре е в книжарниците

„Светилата” на Елинор Катън, носителка на наградата „Ман – Букър” за 2013 година,  от утре, 8  декември, излиза на български я книжен пазар с клеймото на „Лабиринт“.

„Светилата” са своеобразен новозеландски „Туин Пийкс”, мистичен трилър във викториански стил с увлекателен криминален сюжет. Книгата се състои от дванайсет части – по една за всеки от дванайсетте мъже, колкото са и домовете в хороскопа, около тях се въртят още седем  герои – колкото са планетите и светилата в астрологията, обединени по двойки около Уолтър Муди, свързващата брънка и ключ към загадката. Всяка част е два пъти по-къса от предишната, което създава особен, все по-забързан ритъм и повтаря изтъняването на Луната по време на лунния цикъл.

През 1866 година младият англичанин Уолтър Муди отива да си опита късмета в Нова Зеландия, която е обхваната от треска за злато. Но още първия ден попада в компанията на дванайсет непознати мъже, които са се събрали, за да разнищят три странни престъпления, извършени в един и същи ден: най-богатият човек в града е изчезнал безследно, една жрица на любовта е посегнала на живота си, а в дома на пропил се несретник е открито огромно съкровище. Постепенно се изяснява, че в сложната плетеница от лъжи, предателства, тайни и интриги са замесени всички.

И че нищо не е такова, каквото изглежда, всичко е обвито в тайнство точно както при звездите, осеяли нощното небе.

Елинор Катън (29) е най-младата писателка, удостоявана  с наградата „Букър” и с най-престижното отличие на Канада – Наградата на генерал-губернатора. Романът, който бе посочен сред най-добрите книги на 2013 година в класациите на  „Уол Стрийт Джърнъл”, „Икономист” и „Крисчън Сайънс Монитър”, вече се екранизира.

Свързани заглавия

Елинор Катън: Не може да се определи конкретно как една книга превъзхожда друга

Носителка на „Букър“ основа фонд за стимулиране на писателите да четат

Ще бъде направен минисериал по наградения с „Букър“ роман на Елинор Катън

Елинор Катън: Сякаш ме удари бяла стена

28-годишната Елинор Катън взе „Букър” с роман от 800 страници

Прочетете още

Obrázek WhatsApp, 2024-23 v 19.02.25_91b068b1

Теодора Димова заслужи „Цветето на Хеликон“

Така тя направи и дубъл Наградата се връчва на най-продаваната книга сред онези, които са …