Начало / Критика / Мартин Иванов, министър на културата: Как се гради национална гордост, като гледаме, че всичко ценно се руши?

Мартин Иванов, министър на културата: Как се гради национална гордост, като гледаме, че всичко ценно се руши?

Мартин Иванов e служебен министър на културата в кабинета на Близнашки. Магистър по история в СУ „Св. Климент Охридски“, магистър е по право от Югозападния университет „Неофит Рилски“ и доктор в Института по история при Българската академия на науките. От 2000 г. работи в Института по история при БАН, а от 2008 г. е доцент там. Преподава стопанска история в СУ и във Висшето училище по застраховане и финанси.

Иванов говори пред Нова телевизия за проблемите в българската култура. Ето какво каза той:

„Проблемът в българската култура е, че от години, от десетилетия дори държавата е абдикирала. Това, което мога да направя за двата месеца, в които ще съм министър, е да повтарям като китайска капка, че проблем в култура не е нейното качество, а в това, че държавата е абдикирала. Проблемът няма да го решим за два месеца, но като говорим и разговорът продължи, се надявам обществото да си даде сметка за това. Как се гради национална гордост, като гледаме, че всичко ценно около нас се руши? Та нима нямаме достоен българин за Нобелов лауреат. Трябва да има целенасочена кампания за популяризиране и подкрепа на културата ни. Не обичаме да казваме, че сме малък народ, но в същото време се притесняваме да покажем на света какво имаме. А ние имаме много. Аз съм в тъжна и унизителна ситуация да гледам колегите, в която и да било културна сфера и да им казвам: „Съжалявам, че няма пари“. На „Шипка“ няма тоалетна, ВиК инсталацията е на 50 години. Подобно е положението на Петрова нива, Ларгото, в дома на Христо Смирненски. Докато ние не си дадем сметка за това, ще гледаме как нашите ценности и най-светлите ни умове се топят.

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …