Начало / България / Над 200 души аплодираха Иво Иванов в „Хеликон-Витоша“

Над 200 души аплодираха Иво Иванов в „Хеликон-Витоша“

Иво Иванов – автор на „Кривата на щастието”, беше посрещнат като рок звезда при представянето на книгата му в столичната книжарница „Хеликон-Витоша“. Премиерата се състоя вчера, 3 юли, и събра над 200 души .

Още в началото премиератаизлезе от планирания сценарий, тъй като още при влизането в книжарницата авторът беше прикован от своите фенове към масата за раздаване на автографи в продължение на повече от час.

Водещ на събитието беше Камен Алипиев (Кедъра) от БНТ – приятел на Иванов от детските години. Присъстваха и много спортни фигури, приятелите на Иванов от баскетбола  – Тони Дечев, и от музиката – Васко Кръпката. Когато Алипиев успя да покани Иво на импровизираната сцена, книжарницата беше огласена от аплодисменти на феновете му.

„Много се радвам, че откриването е точно в тази книжарница, преди години попаднахме тук с Кедъра, когато още беше кино. Гледахме „Плешивото куче“, след което избягахме от училище и го гледахме пак. На това място дължим може би 10 неизвинени отсъствия”, сподели Иво Иванов и допълни, че все още е изненадан, че двамата с Кедъра са преживели средното си образование, но още по-странно – че средното образование в България е преживяло тях.

Към спомените им от детството се присъедини бащата на Иво – професор по биомеханика Иванов, който на практика демонстрира откъде произтича неподражаемото чувство за хумор на автора. Бащата сподели, че синът му винаги е смятал, че е просто обикновен човек, околните го смятат за много добър писател, а Иво Иванов според него е гениален. И допълни, че след борбата за титли и професионално доказване е установил, че най-много се гордее, когато го представят като бащата на Иво.

Авторът на „Кривата на щастието” благодари на събралите се хора и заяви, че вярва, че всеки един от присъстващите е творец, че всеки носи в себе си своята книга или картина. След като за пореден път Кедъра го подкани да започне да мисли за роман, Иво се обърна към събралите се книгомани с репликата:

„Аз искам да прочета вашите книги”.

И след това с часове даряваше топли, славянски прегръдки за всеки.

Социалните мрежи пък бяха залети от вълна благодарности и признание към журналиста писател:

„Като малък исках да стана спортен журналист заради Кедъра.

В последствие станах мечтател заради Сокола (Иво Иванов – б.ред.). Как пък 4 (четири) часа не се измори да се усмихваш, да пишеш послания, да скромничиш и да се оправдаваш, че те историите така си били…? Добре че професор Иванов, известен като бащата на Иво, беше там и разкри тайната ти… но то ние вече си я знаехме! Сърдечни благодарности на Иво Иванов, Камен Алипиев и едни „апокрифни“ книги…“, казва Волен Вешев. „Светът е едно по-прекрасно място, защото Иво Иванов е част от него!“ допълва Роси Ташева. „Когато един човек стане „Голям“- го споменават.Когато стане „Велик“ – го цитират.Ти си повече от велик Иво.Ти си вече институция!“, споделя и Иво Василев.

Фото: издателство „Вакон“

Свързани заглавия

Иво Иванов: За щастие съм израснал във времето, когато четенето беше нашият интернет

Иво Иванов размени датите на гостуванията си в Пловдив и София
Иво Иванов: Човек не умира, когато спре да диша, а когато спре да живее

„Кривата на щастието” тук

Прочетете още

9781250178633

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „The Women“ от Кристин Хана (5 седмици в класацията) 2. „The …