Начало / България / „Свобода или смърт. Светът и българите” е вече в книжарниците

„Свобода или смърт. Светът и българите” е вече в книжарниците

Новото историческо разследване на Румен Василев „Свобода или смърт. Светът и българите ” Част І вече се разпространява в книжарници „Хеликон”. Поредната книга на автора на „Масонската ложа и братството на Левски” и „Свещеният триъгълник” отново е издадена от „Зенит”. Читателите, които познават сериозния му и обективен подход към фактите, ще потеглят на пътешествие от Османската империя през историческите събития на цяла Европа, за да се върнат отново по българските земи.

„Свобода или смърт” всъщност е нещо като предистория на изследването на Василев за Левски. Тя разкрива онези невидими  връзки между Българското възраждане и Европейското просвещение, които довеждат до Освобождението на България. Авторът търси правдиво обяснение на влиянията, които търпят възрожденските ни герои от ранга на Паисий, Раковски и Левски, и уроците, които те получават от европейското революционно масонство.

Демократизирането на Хабсбургската монархия, буржоазното развитие на Англия, Просвещението на Германия и Великата френска революция поставят рамките на бурното кипене на Европа през ХVІІІ и ХІХ век, в което българите, макар и поробени, не са само зрители, но и бъдещи участници. Западният полъх идва първо в изкуството, а след това и в политическото осъзнаване на свободните умове на Възраждането. Авторът обещава в продължението на книгата да разкрие подценявани възрожденски личности и събития в неподозирана светлина.

„Свобода или смърт. Светът и българите”  тук

Книгите на Румен Василев тук

Прочетете още

9781250178633

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „The Women“ от Кристин Хана (5 седмици в класацията) 2. „The …