Начало / Читатели / „Човек търси Бог” от Ерик Уайнър (ревю)

„Човек търси Бог” от Ерик Уайнър (ревю)

Любина ЙОРДАНОВА

В „Човек търси Бог” Ерик Уайнър ни повежда към осем духовни пътешествия, прекосявайки океани, континенти и няколко щата. Преброжда и няколко века, за да ни върне към миналото и да ни запознае с раждането на религиите, в които се е втурнал да търси Бог.

Всичко започва след един въпрос, отправен към Уайнър по време на престоя му в болницата: „Намерихте ли своя Бог?” – го пита медицинската сестра. Смутен и уплашен, Уайнър решава да отговори, но не на нея, а на себе си.

Флиртът му с божественото започва от Колорадо, където посещава суфи лагер. За да направи преживяването си със суфизма (мистично течение в исляма) по-автентично, той отскача до Турция, където отблизо може да се наслади на дервишите и поезията на Руми.

Следващата му спирка е Катманду, за да види как се справят будистите в практикуването на будизма и евентуално да намери своя Бог или Буда, медитирайки.

Ню Йорк се оказва третата спирка, която среща Уайнър с един Францискански орден като жертвоготовен представител на християнството.

В Лас Вегас попада в обществото на съвсем младата хедонистична и купонджийска общност на реалците.

Щата Вашингтон и Китай са местата, където търсещият Бога се запознава с философията и техниките на даоизма, опитвайки се да хармонизира своята чи.

В Сиатъл се среща с истинска вещица и представители на Уика, които почти го убеждават в съществуването на  магия.

В Мериленд успява да се сблъска челно с барабанените звуци на шаманизма.

А в Тел Авив се завръща към юдаизма – религията на неговите родители и прадеди.

Бягайки от ортодоксалния юдаизъм, той се насочва към кабалата, която смята, че е най-близо до усещането за Бога и разбирането на света.

Докато пътува, Уанър среща хора, представители на всяка една от тези религии. Те се превръщат в негови духовни водачи и приятели, които му споделят  личните си преживявания,  дават му книги за четене и насоки за духовно усъвършенстване.

В крайна сметка той осъзнава, че Бог не е място или определена религиозна доктрина, която трябва фанатично да следваш, а посока, в която трябва да пътува душата ти.

Чрез тази книга читателят, ако не свой Бог, ще намери свой любим писател в лицето на Ерик Уайнър, който успява с уникалното си чувство за хумор и самоирония да направи срещата с важни и сериозни теми приятна и полезна.

„Всъщност такава е целта на всички религии, всичко добри религии: да трансформират най-отблъскващите ни страни в нещо, което си заслужава не само приемане, но и обич”, споделя авторът.

„Човек търси Бог” тук

Прочетете още

244349_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (22 април – 28 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Недовършена работа от Дейвид Балдачи 2. Паяка от Ларш Кеплер 3. Времеубежище (трето …