Начало / Свят / Излезе непубликувана досега новела на Чарли Чаплин

Излезе непубликувана досега новела на Чарли Чаплин

Непубликувана досега новела на Чарли Чаплин излезе днес, съобщи „Ню Йорк Таймс“. Произведението, озаглавено „Footlights“, е вдъхновило класическия филм „Светлините на рампата“ (Limelight). Книгата  e публикувана от италианския филмов институт „Cineteca di Bologna“ по повод първото появяване на Чаплин на екран, което става преди 100 години в късометражния филм „Kid Auto Races at Venice“.

Ръкописът е намерен в семейния архив на Чаплин в Швейцария. През 2002 г. наследниците на великия актьор дадоха разрешение на „Cineteca di Bologna“ да дигитализира материалите. Архивът е вече достъпен и желаещите могат да го разгледат в института.

Произведението е написано през 1948 г., когато Чаплин е на 59 години. Тогава е един от най-мрачните периоди от живота му. Той е разследван от комитета „House Committee on Un-American Activities“, който се съмнява в неговата лоялност към САЩ и го подозира в комунистически убеждения. Имиджът му страда и от факта, че млада актриса го съди за бащинство на детето й.

„Footlights“ е единственото художествено произведение на Чарли Чаплин. Действието се развива в Лондон и разказва за Калверо, застаряващ клоун, който все по-рядко успява да предизвика смеха на публиката. Той спасява живота на красива танцьорка, която опитва да се самоубие. Калевро намира смисъл в живота си, като я убеждава да се върне към танците. Сюжетът се корени в детството на Чаплин. Тогава родителите му играят в музикалния театър. Баща му така и не успява да преодолее сценичната треска и накрая умира от алкохолизъм.

За първи път семейството на Чаплин позволява да бъдат отпечатани материали от неговия архива. Към изданието ще бъде включено и приложение, описващо как е направен филма „Светлините на рампата“. Ще бъдат включени и снимки на Чаплин. Книгата ще се продава в сайта на „Cineteca di Bologna“ и от онлайн търговеца „Амазон“.

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …