Начало / България / „Влакът за Емаус“ на Теодора Димова с премиера в „Хеликон-България”

„Влакът за Емаус“ на Теодора Димова с премиера в „Хеликон-България”

 „Влакът за Емаус“ – новият роман на Теодора Димова, ще бъде представен на 20 януари, понеделник, в столичната книжарница „Хеликон-България” от 18,30 ч. Водещи на премиерата ще бъдат Митко Новков и отец Ангел Ангелов.

Романът е  за срещите, към които непрестанно вървим, за любовта, която срещаме, за нашето пътуване през живота. Всеки  от нас носи в себе си образа на евангелските пътници за Емаус, тяхната тъга, покруса и объркване, но също така и тяхното единствено горящо сърце и очите, които се отварят през него.

„Двама ученици на Христос след неговото разпъване тръгват към това селце близо до Йерусалим. Вървят по пътя, възкръсналия Христос се появява при тях, но те не го разпознават. Разпознават го едва на края на пътя, когато стигат до Емаус. Действието се развива в наши дни в един влак”, сподели  Димова в интервю за bgarmy.bg  преди романът да бъде отпечатан.

Емаус е име на селце и идва от известните евангелски откъси.

Теодора Димова е писател и драматург, дъщеря на литературния класик Димитър Димов. Завършила е английска филология в СУ „Св. Климент Охридски“. Пиесата й „Фюри“ (1987 г.) е отличена на конкурс в БНР. През 2000 г. печели Първа награда на прегледа на Нова българска драма в Шумен и Специалната награда на името на Маргарит Минков на Третия национален конкурс по драматургия. През 2001 пиесата й “Замъкът Ирелох” й носи субсидия за постановка в надпревара с драматурзи от почти всички балкански страни. Следват пиесите „Стая № 48″, „Ерикепайос“, „Калвадос, приятелю“, „Игрила“, „Платото“, „Неда и кучетата“, „Кучката“, „Змийско мляко“, „Любовници“ и „Невидимите пътища на прошката“. Автор е на романите „Емине“, „Майките“ и „Адриана“ и др. Теодора Димова е участвала в международни уъркшопове по драматургия във Варна, Охрид, Будапеща. Специализирала е в Royal Court Theatre в Лондон. Носител на наградата „Аскеер 2012” за категория “Съвременна българска драматургия”.

„Влакът за Емаус“ тук

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …