Начало / Критика / 116 години след „Аз обвинявам” от Емил Зола

116 години след „Аз обвинявам” от Емил Зола

Преди 116 г., на 13 януари, френският писател Емил Зола публикува своето отворено писмо „J’accuse …!”, в превод „Аз обвинявам!”. То е адресирано към тогавашния президент на Франция, Феликс Фор, и засяга аферата „Драйфус”. Писмото, в защита на Алфред Драйфус, излиза на първа страница на френския вестник „Орор”.

Алфред Драйфус, френски военен от еврейски произход, е осъден на доживотен затвор за 22 декември 1894 г., като е обвинен в шпионаж в полза на Германия. Писмото на Зола предизвиква бурни реакции във Франция и чужбина. Авторът обвинява правителството в антисемитизъм и беззаконие. Той посочва съдебни грешки, липса на доказателства и необективно поведение на съда. Според писателя човекът, който трябва да е на мястото на Драйфус е майор Естерхази. Зола хвърля обвинения и към много други френски военни.

В резултат на писмото на 23 февруари 1898 г. Зола е обвинен в клевета. За да избегне затвор, той заминава за Англия. Връща се във Франция през юни 1899 г.

Емил Зола е френски писател, роден през 1840 г. Той е сред видните представители на натурализма. Бил е номиниран за Нобелова награда за литература през първите 2 издания на отличието – 1901 и 1902 г. На български са преведи книгите му „Терез Ракен“, „Нана“, „Жерминал“, „Човекът-звяр“ и др. Умира през 1902 г.

В новия си роман „An Officer and a Spy“  британският писател Робърт Харис отново се връща към делото „Драйфус”.

„Винаги съм искал да напиша книга за аферата „Драйфус“. Започнах да проучвам усърдно. Това е скандал, който се проточи с години, стотици хора бяха замесени. Тогава открих централната роля, която е изиграл полковник Жорж Пикар. Тогава осъзнах, че това е един много съвременен, изпреварил времето си шпионин”, казва известният писател.

Интервюто с Харис тук

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …