Начало / България / Откриха автентичния надгробен камък на Стефан Караджа

Откриха автентичния надгробен камък на Стефан Караджа

Легендарният войвода Стефан Караджа е починал на 30 юли 1868 г., а не на 31 юли, както се смяташе досега. Това показва надписа на автентичния надгробен камък, който днес беше открит при строителни работи в къщата-музей на Баба Тонка Обретенова, съобщи БГНЕС.

„Това е варовиков блок в характерната форма за долината на Русенски Лом кръст, който в горната си част завършва в трапец. Украсата му е традиционна – с малки кръстове в раменете и т.нар. триъгълно-вдлъбнат орнамент, плетеница, която обрамчва кръста. Сред тези древни символи са поместени цифри – датата на смъртта на войводата, 30 юли 1868 и калиграфски изписаното му име“, обясниха за БГНЕС от музея.

Според спомените на съвременниците му Стефан Караджа е съден в Русе, а след смъртта му погребан, а мястото на гроба му било белязано от Баба Тонка. По-късно е бил поръчан и надгробният му паметник, който сочел гроба на войводата до 1962 г. След това старото русенско гробище е престанало да съществува и надгробието вероятно е било прибрано в действащия тогава музей „Баба Тонка“. То обаче никога не е било показвано пред публика.

Къщата-музей „Баба Тонка“, която стои затворена от 20 години, ще бъде открита официално на 6 май – празника на град Русе.

Книгите на Захапи Стоянов тук

Възрожденското читалище „Зора“ в Русе“ тук
„Баба Тонка Обретенова. Портрет в сепия“ тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

235047_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (27 юни – 3 юли)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Спаринг партньори от Джон Гришам 2. Пасиансът на архангелите от Мария Лалева …