Начало / Критика / Рут Рендъл: Четенето вече е специализирана, а не рутинна дейност

Рут Рендъл: Четенето вече е специализирана, а не рутинна дейност

Британската криминална писателка Рут Рендъл сподели пред радио Би Би Си, че четенето се превръща вече в специализирана дейност, която малко хора извършват, вместо да бъде рутинна за всички. Рендъл изрази съжалението си, че четенето за удоволствие вече не е неизменна част от ежедневието на хората.

Рендъл говори по повод успеха на романа „Стоунър“ от Джон Уилямс. Той разказва за млад мъж, който се влюбва в литературата. Книгата от 1965 г. беше забравена, но през 2013 г. отново привлече внимание, преведена е и на български.

Авторката коментира:

„Ние се успокояваме един друг като отричаме проблема, но това наистина ни се случва – четенето вече е специализирана дейност, който определени хора извършват, а не част от ежедневната рутина. Това плаши много тези, които обичат литературата. А четенето сега е по-необходимо от всякога“.

Филип Хеншър, който е бил номиниран за „Букър“, се съгласи с нея:

„Виждам посоката, в която нещата отиват. Вече хората не виждат необходимостта да четат, не се срамуват, че не четат. Веднъж бях казал, че си личи ясно, когато срещнеш човек, който не е прочел и една книга през живота си. Просто нещо липсва. Понесох остри критики за изказването си“.

Рут Рендъл е британска писателка, родена през 1930 г. Пише криминални романи и психологически трилъри. Често използва псевдонима Барбара Вайн. Известна е най-вече със поредицата си с главен инспектор Уексфорд, от която са публикувани 24 романа. Рендъл е написала още 27 самостоятелни романа подписани със собственото й име, 15 като Барбара Вайн, както и новели и разкази.

Свързани заглавия
13 велики писателки на мистерии
Филип Хеншър спечели „Ondaatje Prize”

„Стоунър“ от Джон Уилямс тук

Прочетете още

244349_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Недовършена работа от Дейвид Балдачи 2. Плодовете зреят нощем от Неда Антонова 3. …