Начало / Любопитно / 10 факта, които може и да не знаете за „Коледна песен”

10 факта, които може и да не знаете за „Коледна песен”

„Коледна песен” от Чарлс Дикенс е може би най-значимата творба за коледните празници. Скоро класическата новела навърши 170 години. По този повод ви представяме 10 малко известни факта за произведението, публикувани в mentalfloss.com.

1. Идеята за „Коледна песен” хрумнала на Дикенс през октомври 1843 г. Той говорил на събитие, организирано от „Manchester Athenaeum” – организация, чиято мисия била развитие и разпространение на знанието. Писателят говорил редом с младия Бенджамин Дизраели, който впоследствие станал премиер на Обединеното кралство. След събитието идеята осенила автора.

2. През октомври Дикенс се мотивирал и писал неспирно 6 седмици, за да може творбата да е готова за Коледа. Тя влязла в книжарниците на 17 декември и веднага станала бестселър.

3. Дикенс е първия известен писател, който прави публично четене на своя книга. Става въпрос именно за „Коледна песен”. Събитието се състои в Бирмингам пред 2 000 души, 10 години след публикуването на новелата.

4. Когато четял публично книгата си, Дикенс обичал също и да играе. Той късал страници от копието, разменял местата на сцените и използвал изразителни жестове. Така превръщал четенето в театрален монолог.

5. Ръкопис на „Коледна песен”, набиран на хартията лично от Дикенс, се съхранява в обществената библиотека „New York Public Library”.

6. Дикенс посещава Америка за турнета два пъти. Вторият път – през Коледа на 1867 г. – той чете в „New York Public Library” и „Steinway piano hall”. Хората правят къмпинги в снега, за да са сигурни, че ще си набавят билети. Турнето осигурява на автора 19 000 паунда, които отговарят на 1,4 милиона днес.

7. Когато е на 32 години, Марк Твен бил на събитие на Дикенс в Ню Йорк. Твен изобщо не се впечатлил, като според него в изпълнението нямало сърце и чувство.

8. В дните, в които имал публично четене, Дикенс пиел по две супени лъжици ром със сметана за закуска, след това пинта шампанско с чай, а половин час преди да излезе на сцената – сурово яйце разбито с шери. Пиел чай в почивките. Преди лягане изяждал паница със супа.

9. Първата и последната изява на Дикенс в публичното четене е на „Коледна песен”. Здравословното му състояние го кара да спре да чете на сцена.

10. Последният известен автор, който е чел публично „Коледна песен”, е Нийл Геймън.

„Коледна песен“ тук

Прочетете още

IlfIA

Иля Илф: „Вие сте интересен човек! На вас всичко ви е наред. Удивително, с такова щастие и на свобода.”

На 13 април 1937 година, на 39 години, от туберкулоза умира Иля Илф. Единият от …