Начало / Свят / Писма на Джек Лондон, засягащи проблемите на писателя на свободна практика, отиват на търг

Писма на Джек Лондон, засягащи проблемите на писателя на свободна практика, отиват на търг

Писма на Джек Лондон, в които той засяга вечните проблеми на писателя на свободна практика, а именно – недостатъчните доходи – отиват на търг, съобщи finebooksmagazine.com. Събитието е организирано от аукционната къща „Profiles in History“ и ще се проведе на 19 декември. Очаква се за писмата да бъдат платени между 4 000 и  6 000 долара.

Първото писмо датира от 1905 г. Лондон пише на Джон Брисбейн Уокър, редактор на „Космополитън“ по онова време, като се опитва да му обясни, че не му се плаща достатъчно. Уокър плаща на автора 4 цента на дума, а Лондон иска 5. „Не виждам защо статия, която е 10 пъти по-силна от останалите ви материали, плюс моето име на нея, да не струва 5 цента на дума“, твърди Лондон. Той е на мнение, че трудът му е идеален за списанието.

Второто писмо е от 1915 г. – в края на кратката кариера на автора на „Дивото зове“ и „Белият зъб“. Той е адресирано до Ерик Шулер, който тогава е касиер на Лигата на американските писатели – организация, която спира да съществува през 1943 г. и е наследена от Гилдията на авторите.

„Целта на това писмо е следната: Има ли някакъв начин, по който да ми пратиш мостри на тарифите, които взимат топ писателите в САЩ, както от списанията, така и от издателите“.

Очевидно Лондон е искал да знае доходите на своите колеги, за да има представа за какви суми да претендира. Както се вижда, писмата на Джек Лондон спокойно могат да бъдат написани и днес от всеки писател на свободна практика.

Джек Лондон е американски писател, роден през 1876 г. Написал е над 50 книги и 200 разказа, в които водещи мотиви са силата на природата, човешката воля и оцеляването в трудни условия. Преведени на български са негови култови романи като „Дивото зове“, „Белият зъб“, „Мартин Идън“, „Белю Пушилката“ и др. Лондон умира през 1916 г., като причината за смъртта му не е потвърдена. Сред версиите са уремия, свръхдоза морфин и самоубийство.

Книги от Джек Лондон тук

Книги за Джек Лондон тук

Прочетете още

244349_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Недовършена работа от Дейвид Балдачи 2. Плодовете зреят нощем от Неда Антонова 3. …