Начало / Свят / Почина писателката Джанет Дейли

Почина писателката Джанет Дейли

Почина писателката Джанет Дейли, съобщи Асошиейтед прес.  Ромаманите й  са продадени в тираж от над 325 милиона копия.

Джанет Дейли е родена на 21 май 1944 г. в Сторм Лейк, Айова, в семейството на Бойд и Луиз Харадон. Баща й е земеделски производител. Бързо се научава да чете сама и още на 4 години има библиотечна карта. Много обича романтичната литература.

През 1962 г. завършва гимназия „Джеферсън“ в Индъпендънс, Айова, след което учи в училище за секретарки в Омаха, Небраска. Започва работа като секретарка в строителна фирма (1963-1974), собственост на бъдещия й съпруг Бил Дейли, който е петнадесет години по-възрастен от нея. Въпреки заетостта си, Дейли продължава да чете любовни романи в свободното си време, като често е критична към произведенията на авторите. След като за пореден път твърди, че може да напише по-добър роман, тя решава да опита на практика с подкрепата на съпруга си.

Първата й книга от трилогията „Корд и Стейси“ е издадена през 1974 г. Работа по романите я увлича, тя се посвещава на писателската си кариера и бързо става една от най-плодовитите авторки на любовни романи в САЩ.

В най-успешните си дни си поставя за цел да пише по 15 страници, започвайки в тъмни зори. Постигайки искания обем, обикновено до обяд, прекъсва работа, за да продължи отново през следващия ден. Джанет Дейли е автор на една от най-дългите серии любовни романи „Американа“, която включва 50 книги, представящи истории за всеки един щат от САЩ. За това си постижение е вписана в Книгата за рекорди на Гинес.

През 1981 г. Джанет Дейли започва популярната си серия от уестърни „Калдър“, в които героинята вече не е в обичайната пасивна роля, а става главен герой във всички отношения. Произведенията на Джанет Дейли често са в списъците на бестселърите. Те са преведени на 19 езика и са издадени в 98 страни в над 325 милиона екземпляра. Сред издадените в България книги на писателката са „Каменно сyрце“, „Ритуалът на нощта“, „Непознатата сестра“ и др. Джанет Дейли живее от 1980 г. в Брансън, Мисури.

Прочетете още

Obrázek WhatsApp, 2024-23 v 19.02.25_91b068b1

Теодора Димова заслужи „Цветето на Хеликон“

Така тя направи и дубъл Наградата се връчва на най-продаваната книга сред онези, които са …