Начало / България / „Мрак” на Джилиан Флин е вече на българския книжен пазар

„Мрак” на Джилиан Флин е вече на българския книжен пазар

Романът „Мрак” от Джилиан Флин е вече на българския пазар. Мистерията, дело на авторката на бестселъра „Не казвай сбогом”, е публикувана на американския книжен пазар през 2009 г. В книгата са засегнати класовите проблеми в провинциална Америка, мизерията и сатанински култове, които обхващат тези райони на САЩ през 80-те години на миналия век.

„Мрак” получава добри отзиви от критици и читатели – достига 15-та позиция в бестселър листата на „Ню Йорк таймс”. Романът е и в препоръчителната листа на Американската  асоциация на книжарите.

„Мрак” спокойно може да съпоставен с „Хладнокръвно” – бестселъра на Труман Капоти. Главната героиня Либи Дей е едва на седем години, когато пред очите й брутално убиват майка й и двете й сестри. В хода на разследването тя свидетелства срещу брат си, Бен, който се озовава зад решетките с доживотна присъда. Четвърт век по-късно с Либи се свързва любителския Клуб на следователите  – тайно общество, разследващо печално известни престъпления. Според тях Бен е невинен, а истинският убиец е все още на свобода. Либи е потресена от техните твърдения. Объркана, тя поставя под съмнение какво точно е видяла … или по-скоро не е видяла в нощта на трагедията. Завръщането й на местопрестъплението отприщва спомени, които дават неочакван поглед към случилото се. А истината е шокираща…

Догодина предстои да излезе и филм по романа, с участието на Чарлийз Терон и Клоуи Мориц.

ОТЗИВИ
„С „Мрак” Джилиан Флин дава ново измерение на жанра трилър. Гласът на
героинята е смразяващ, действието върви по ръба на бръснача, а читателят е в плен на наратива. Отчетливият и ясен език на Флин е забележителен.“ – Lira.bg

„Пътешествие, духовно търсене, приказката на една жена и последствията от нейните егоистични, детски и страхливи решения” – „Чикаго Сън-Таймс”

„Добре развитата история на Флин показва дупките в паметта и лъжите, които едно дете си казва, за да се откъсне от травма” – „The New Yorker”

„Джилиан Флин е нещо сериозно, остър, язвителен, завладяващ разказвач с усет към зловещото.” – Стивън Кинг

„Корав, заковаващ вниманието трилър, с единствена по рода си, комплексна героиня.” – „Booklist”.

Свързани заглавия
Джилиан Флин: Като дете обичах да бъда уплашена

„Мрак“ тук

Прочетете още

9781250178633

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „The Women“ от Кристин Хана (5 седмици в класацията) 2. „The …