Начало / Автори / Стивън Кинг: Страхувам се от „Алцхаймер”

Стивън Кинг: Страхувам се от „Алцхаймер”

Стивън Кинг представи последния си роман, „Doctor Sleep”,  в Париж, съобщи британският „Телеграф”. „Doctor Sleep” е продължение на „Сияние” – един от най-добрите романи на Кинг. Писателят заяви, че персонажът Дани, син на побъркания Джак Торънс от „Сияние”, никога не е напускал ума му. Кинг разказа как е написал култовата си книга от 1977 г., какво е мнението му за продълженията и какво го плаши.

„Обикновено не пиша продължения. Когато завърша една история, приключвам с тези хора. Не защото не ги харесвам вече, а защото не знам какво им се случва по-нататък. Но в случая на Дани – той никога не напусна ума ми. Често ми се случваше да се замисля какво ли би могло да се случва с него. Постепенно идеята се оформи в главата ми”, сподели Кинг.

В „Doctor Sleep” Дани вече е пораснал. Той е алкохолик като баща си, освен това е скитник. Намира си работа в старчески дом, където се опитва да помага и да върши добро. Той обаче се сблъсква с паранормално зло. Дани трябва да спаси момиче, споделящо неговата дарба. Авторът добави:

„Замислих се, понеже зависимостта към даден опиат е нещо, което често се предава в семействата. Затова и го направих алкохолик като баща му. Да видим дали той ще се справи по-добре”.

Кинг е запознат с алкохолизма. Той самият е бил такъв и е пиел постоянно, докато е писал „Сияние”. Писателят разказа как се е стигнало до написването на романа. По онова време със съпругата му живеят в Колорадо. Веднъж отиват за един уикенд по коледните празници на почивка в планините, в хотела „Stanley Hotel”. Там са единствените гости.

„Бяхме като риби, които плуват срещу течението. Всички си тръгваха от хотела, а ние идвахме. Беше малко страшничко – навън духаше силен вятър, столовете във фоайето бяха обърнати върху масите. След вечеря съпругата ми ме остави сам, за да попия атмосферата. Когато се връщах, се замислих какво би било, ако се превърна в змия и започна да преследвам хората в хотел като този. Докато се върна в стаята, бях измислил вече историята”.

Стивън Кинг каза още, че най-голямото предизвикателство при писането на продължения е, че трябва да измислиш нещо, което да изплаши същите читатели, които обаче вече са по-възрастни и се сблъскват с реалните ужаси като рак и смърт.

„Много хора казват, че „Сияние” е най-страшната книга, която са чели в живота си. Бих им отговорил: „Да, но тогава сте били на 14, на летен лагер, и сте чели с фенерче под завивките. Естествено, че ще ви изплаша. Тогава сте лесни”. Сега тези хора са по-възрастни и няма как да няма такива от тях, които да не се изплашат, каквото и да напиша. Що се отнася до мен, аз се страхувам от „Алцхаймер”. Влошаване на менталните възможности – това ме стряска наистина”.

Свързани заглавия
Децата на Стивън Кинг записвали на глас книги, които нямал време да прочете
Стивън Кинг поздрави Роулинг за опита й за анонимност
14 любопитни факта за Стивън Кинг
Стивън Кинг: По-добре хората да се раздвижат и да влязат в реална книжарница
Стивън Кинг дари 5-цифрена сума на групировка за контрол над оръжията
Стивън Кинг нарече свой роман “възможен катализатор” за убийства
Стивън Кинг отново помага на бездомните
Два съвета от Стивън Кинг как да се пише образно
Стивън Кинг стана на 65

Книги от Стивън Кинг тук

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …