Начало / Интервюта / Марко Пицути: Денят, в който ще научим истинската история на Христос, е все по-близо

Марко Пицути: Денят, в който ще научим истинската история на Христос, е все по-близо

Марко Пицути е роден в Рим през 1971 г. Доктор по право, завършил Римския университет „Сапиенца”, писател и лектор. Работил е в най-престижните държавни институции – Камарата на депутатите, Сената на Републиката и Държавния съвет. Чест гост е на радио и телевизионни канали в страните от Западна Европа в качеството си на експерт по свобода на информацията и като научен изследовател.
На 13 ноември Пицути пристига в България. Програмата му включва гостуване в столичната книжарница „Хеликон-България” на 14 ноември от 19 ч. На другия ден, 15 ноември, ще бъде и в „Хеликон-Витоша”, където от 11 ч ще раздава автографи и ще отговаря на въпроси на читателите си. На български са издадени книгите му „Забранените научни открития”, „Търговия с душите ни”, „Забранените археологически открития” и „Забранените лекарства, които лекуват. Търговци със здравето”.
–––––––––––––

Какво Ви провокира да пишете на „забранени теми”?
–    За мен беше истинско освобождение. След години търсене и събран материал, който не успявах вече да държа вътре в себе си, седнах и написах нещата, които знам. Това ме накара да се почувствам по-спокоен.

Каква е целта на Вашите книги? В България те се четат с интерес. Как Ви приемат в родината Ви, а в Испания?
–    След като приключих написаното на ръка, бях притеснен, че няма да мога да намеря издател, готов да го публикува. Щеше ми се обаче да опитам. Бях твърдо решен и имах усещането на човек, който иска да уведоми жителите на един блок за наличието на пожар по етажите. Като се има предвид значимостта на разказаното, в Италия отзвукът беше мигновен и силен. След това се разнесе и в чужбина, в последно време имам предвид, като моите книги взеха да се разпространяват в Испания, Южна Америка и България. Още не знам точните числа от продажбите, но знам, че са били приети много добре от публиката.

Засягате много интереси на влиятелни организации и могъщи компании. Каква е тяхната реакция? Отправяни ли са към Вас заплахи, опитвали ли са да Ви спрат да пишете?
–      В началото влиятелните кръгове не ми обърнаха внимание, даже и сега силните на деня не заемат никаква директна позиция върху проблемите, които засягам в книгите си. Поведението им идва индиректно чрез техните говорители – политици, журналисти, икономисти, експерти и т.н., които наричат визионер всеки, който се опита да покаже реалните проблеми на хората. Предпочитаното  оръжие на властимащите за неутрализиране на дисидентите, живеещи в привиден режим на демокрация, е общественото дискредитиране. Затова и в мрежата се появяват много хора, които се представят като „независими граждани, частни лица”, чието хоби  е да прогонват клюките, докато всъщност са професионални дезинформатори, които са на заплата.

Във Вашите книги изваждате любопитни и алтернативни мнения и оценки. Смятате ли, че има негласна, съгласувана цензура срещу всички нетрадиционни становища, да кажем в археологията?
–    Когато започнах да пиша, и аз бях с ортодоксално мислене и считах за безпочвена всяка алтернативна хипотеза на доминиращото мнение. Въпреки това обаче именно желанието ми да знам повече ме отведе до места, където се изправях пред пресилени научни обяснения, които вместо да разгадават тайни и да дават отговори на енигми, задаваха повече въпроси от вече поставените. А причините за това са много и от най-различен характер.
Така или иначе базовата структура на модерната археологията се основава на проверки, правени през ХІХ век с технологията на онези години и силния компонент на консервативното мислене в академичните среди, които не ти позволяват да погледнеш „отвъд”.  Най-прочутите изследователи са градили кариерите си на проучвания, направени въз основа на онези идеи, и сега не искат да допуснат те да бъдат поставяни под съмнение. През последния век обаче се появи нова технология на изследване, както и нови артефакти, които сриват реконструкцията на историята такава, каквато я познаваме. Освен това археолозите нямат никаква представа от съвременните иновативни методи на модерното инженерно проучване. Големите западни религии също се чувстват застрашени от тези нови методи и затова са налице силни опити за натиск, който да ги прикрива.

Какви доказателства трябва да извадят на бял свят алтернативните историци, за да може, както Вие я наричате, „ортодоксалната” наука,  да признае, че все още няма отговори на много въпроси – пирамидите в Египет, скандинавската връзка на Омир, изумителните каменни блокове в Баалбек…
–  Доказателства вече има, но са игнорирани от археолозите. Естествено не съм аз този, който ги предоставя, аз само съобщавам за тяхното съществуване, но те са открити от експерти геолози, физици, инженери и астрономи. Затова проблемът е от идеологически и политически характер, в смисъл, че старата школа не иска да се раздели с традиционното схващане.
Подчертавам обаче, че нямам претенцията да откривам някакви абсолютни истини – искам само да представя разумни съмнения, върху които да може да се разсъждава. И понеже считам, че някакви необичайни твърдения имат нуждата от необичайни доказателства, затова не мога да дам лекомислени отговори на въпроси, като тези толкова сложни, каквито са въпросите за пирамидите в Гиза или последните открития по отношение на Омир. Мога само да кажа, че пирамидите в Гиза не са били гробове на фараони мегаломани; че поемата на Омир ни дава ключ за разбиране, различен от този, който ни предоставя училището, и че древните мегалитни блокове в Балбеек са били рязани, транспортирани и сглобявани с техники, несъвместими с каменната епоха.

Възможно ли е да се появят документи, които да хвърлят светлина върху мистерията със Светия Граал. Имате ли достъп до архивите на Ватиканската библиотека?
–    Мисля, че денят, в който ще научим истинската история на Христос, е все по-близо, независимо от факта, че ватиканските архиви остават недостъпни. Освен това съм убеден, че настоящият папа Франциск ще направи големи вътрешни  реформи, които ще изгладят пътя на падането на фалшивите догми.

САЩ имат чернокож президент, ще бъде ли изненада, ако бъде избран в обозримо бъдеще и чернокож папа?
– Без съмнение това може да се случи, даже аз го виждам не като възможност, а като вероятност. Дори мисля, че след папа Франциск църквата вече няма да е същата.

Заемате много остра  позиция срещу масонството. Много свободни зидари обаче имат фундаментално значение за епохата на Просвещението. През  ХІХ в. Джузепе Гарибалди и Джузепе Мацини са сред вдъхновителите на Обединението на Италия. Много българи, свързани с национално-освободителното движение  на страната ни, са били последователите на Гарибалди и Мацини. Те са били дори техни ментори. Как бихте коментирали това?
–    Неоспорим факт е, че масонството е било в основата на големите революции и цялата номенклатура на Възраждането произтича по някакъв начин от него. Големият проблем е, че по-голямата част от държавите са станали независими със сила, а не с консенсус. Обединението на Италия е трябвало да бъде дългосрочен проект. А се оказва, че малко по малко масонството и големите сили строят Нов Световен Ред, където няма място за самоопределението на народите. И техният шедьовър ще приключи с глобализацията, или, иначе казано, с концентрацията на всички ресурси в ръцете на малко избрани. И тези избрани ще имат власт, която, сравнена с тази на фараоните, ще бъде нищо, направо фараоните ще трябва да се засрамят. И това вече се случва.
Но ако трябва да се върнем към темата за Италия, пристигането на „,Хилядата на Гарибалди” е просто мит. Бурбонската войска се е оттеглила без да произведе нито един изстрел, защото е била подкупена със златни турски монети. Подофицерите и хората от народа са се разбунтували, но са били избити безмилостно и тези хора историята ни ги представя като „бандити”. Репресиите са били жестоки и маса народ е изтребен, като хиляди бурбонски войници са били депортирани в Торино, в лагери, известни като „Крепостта на прозорците”, а много села са били разграбени и опожарени.
Преди обединението Южна Италия не е била бедна страна, както често се опитват да ни убедят. Ето няколко факти:
– трета европейска морска сила след Англия и Франция
– първи параход в Средиземно море – 1818 г.
– първи метален висящ мост в континентална Европа – 1832 г.
– първа жп линия в Италия между Неапол и Портичи  – 1839 г.
– първа мрежа за осветление на газ в Италия  – 1939 г.
– първа обсерватория на вулкан (Везувий) – 1841 г.
– най-голяма корабостроителница в Италия – Кастеламаре ди Сабия
– хазната е била пълна и не е имало външен дълг, докато на Север са били в банкрут и с тежки задължения към банкерите на Ротшилд.

Изпитвате големи симпатии към Никола Тесла. Как ли би изглеждал светът, ако имаше шанс да реализира приживе своя гений?
–    Светът щеше да е съвсем различен от този, който познаваме, много напреднал, но без замърсяване. Големите производители на гориво нямаше да имат привилегиите, на които днес се радват, а техните двигатели с вътрешно горене щяха да траят от ден до пладне. С неговата смърт изгубихме историческия шанс да освободим науката от монополите. Така човечеството, вместо да поеме по пътя на духовния и технологическия прогрес, пое по пътя на самоунищожението и печалбата.

От няколко години светът се тресе от голяма финансова криза. Тя режисирана ли беше от големите играчи на световната борса, или е стечение на обстоятелствата?
–   Кризата беше планирана от финансовия елит, който пожела да натисне педала на газта на проекта по глобализацията. Банките отпуснаха „щедро” кредити на хора, които нямаха никаква възможност да ги върнат, и така се положи началото на глобалното финансово земетресение. Бомба с часовников механизъм. За да се стигне дотам, че държавите да са принудени да плащат дълговете на големите банки.
А сега, когато държавите имат нужда от банките, за да си плащат дълговете, банките им взимат и ризата от гърба (всяка обществена недвижимост, преди това изключена от пазара поради приватизиране). Самите банкери, вместо да бъдат подведени под отговорност, сега диктуват правилата на света. Неслучайно самите премиери на Италия като Монти, Лета, наравно с гръцкия Пападемус са покорни слуги на финансовия елит. Нека да си припомним и факта, че независимо от огромните пари, които Тройката  (МВФ, ЕЦБ и ЕС) наля в Гърция, за да се съвземе, икономиката на страната рухна тотално. А това е знайно открай време: повече данъци= по-малко покупки, по-малко производство, фалиране на фирми+уволнения и по-малко приходи за хазната. Така държавите са принудени да продават де що имат.

Италия е залята от бежанска вълна, България също. Може ли да се каже, че това е началото на новото велико преселение на народите?
–    Не е изключено и нещата да се подобрят, след като беше избегната американската военна намеса в Сирия. Но е трудно да се дават прогнози. Всичко зависи от бъдещата устойчивост на Сирия и дали американците ще продължат да поддържат бунтовниците.

 

Интервюто взе Румен Василев
Превод от италиански  Сава Славчев

Свързани заглавия
Скандалният италиански автор Марко Пицути идва в България

Книгите на Марко Пицути тук

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …