Начало / Свят / Книга за Кадафи осветли случая с осъдените български медици

Книга за Кадафи осветли случая с осъдените български медици

Освобождаването на българските сестри от либийския затвор е било съгласувано с либийските власти до последни подробности и пристигането на съпругата на френския президент Никола Саркози в Триполи е само последният тласък. Разкритието е направено в нова книга за Кадафи, издадена току-що във Франция със заглавие „За кожата на Кадафи. Войни, тайни, лъжи“, съобщи евродепутатът Ивайло Калфин на сайта си kalfin.eu. 

Авторите й са журналистката Румяна Угърчинска и италианският магистрат Розарио Приоре. Калфин, по онова време външен министър на България, е дал обширно интервю за книгата, в което разкрива неизвестни досега подробности за освобождаването на медицинските сестри.

Пътуването на европейския комисар по външните отношения Бенита Фереро Валднер за Триполи в края на юли 2007 г. е имало за цел да прибере сестрите, разказва Калфин. Подготовката за връщането на българките и д-р Ашраф била толкова напреднала, че дори е обсъждано с какъв самолет да пътува еврокомисарката, за да може да ги качи, пише френското списание „Експрес”.

Всички детайли по освобождаването са били предварително договорени.  Калфин дори е разговарял със сестрите по телефона, за да ги успокои, че последното произнасяне на смъртни присъди е крачка, необходима за връщането им в България.

Сейф ал Ислам, синът на Кадафи, в интервю за арабския вестник „Ал Хаят”, публикувано два дни преди пристигането на Фереро Валднер в Триполи, казва, че на българките ще бъде позволено да напуснат Либия на 25 юли 2007 г. На този ден се планира да започне официалното посещение на френския президент Никола Саркози в Либия.

„В този момент (23 юли) Сесилия Саркози се появи в Триполи и се разбра, че тя желае да качи сестрите в своя самолет. Подкрепихме опита на съпругата на френския президент и сме благодарни на г-жа Саркози, но не сме водили преговори между България и Франция за интервенцията. Сестрите напуснаха затвора посред нощ и за тяхно учудване се качиха на френския самолет. В момента, в който Сесилия се намеси, всички подробности вече бяха уточнени. Тя даде последния…тласък. Как? Не знам. Казаха ни, че емирът на Катар е натиснал”, казва Калфин в книгата. На 24 юли в 10 ч. сутринта медиците пристигнаха в София със самолета на Сесилия Саркози, на борда е и комисарката Фереро Валднер. Авторите на книгата разкриват, че Франция е осъществила контакт и с председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, с когото е съгласувано Фереро Валднер и Сесилия Саркози да пътуват заедно за Триполи.

„В Либия всяко решение и предпоследно и затова трябва да се работи по много линии едновременно. Установихме множество посредници, чрез които общувахме с Кадафи. Беше сложно, тъй като имаше както официални партньори, така и работа на тайните служби. Целта беше нашето послание да стигне до палатката на Кадафи”, разказва Калфин.

Сред другите разкрития са признанията на шефа на разузнаването по онова време ген. Кирчо Киров, който съобщава, че либийците са обвързвали сестрите със случая „Локърби” и възможността да бъдат ползвани за разменна монета срещу съдения за атентата срещу самолета на „Пан Ам” Абделбасет Меграхи. Той беше върнат в Либия от британските власти през 2009 г. Пак Киров казва, че създаденият със споразумение между България и Либия фонд „Бенгази“, чрез който бяха изплатени компенсациите на роднините на заразените със СПИН деца, е бил „параван”. Авторите описват подробно механизма на плащането, извършено чрез вътрешен заем от Либийския фонд за обществено и икономическо развитие. 460 милиона долара са изплатени на роднините 10 дни преди връщането на сестрите.

Книги за либийския случай тук

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …