Начало / Критика / Зейди Смит: Наградите са ключови за младите писатели

Зейди Смит: Наградите са ключови за младите писатели

Писателката Зейди Смит твърди, че наградите вече са от ключово значение за младите писатели, за да могат те да бъдат забелязани. Авторката на бестселърите  „White Teeth”, „NW” и „За красотата” е на мнение, че престижните отличия вече не са черешката на тортата на една успешна кариера, а напротив – задължителни, за да привлече един писател вниманието към себе си.

Смит е била номинирана за „Букър”, печелила е награда „Ориндж” и на два пъти е определяна от „Granta” за една от 20-те най-добри млади автори.
Пред „Радио 4” към Би Би Си, тя коментира:

„Както върви издателският бизнес за тези, които прохождат като писатели, наградите са всичко. Вече не е нещо като черешката на тортата, а напротив – от ключово значение, за да бъдеш забелязан, да имаш читатели”.

За стремглавото й издигане към върховете на славата през 2000 г. с книгата „White Teeth”, Смит заяви:

 „Не знам защо се случи, нямам обяснение. Но като се има предвид, че се случи, не мога да направя нищо друго, освен да давам всичко от себе си, когато работя. Начинът да се справя с натиска е да се концентрирам върху страниците, върху писането и да осъзная, че ми предстои да пиша още много дълго време. Надявам се с времето този мой имидж на знаменитост да си отиде, за мога да се съсредоточа още по-добре върху писането”.

Смит също така критикува решението на ръководителите на приза „Букър” да позволят на американски писатели да бъдат номинирани.

„Трудно е за британските писатели да го преглътнат. Просто американците си имат достатъчно собствени награди, както и възможности в международен план. А сега ние им създаваме още такива. Британците не се допускат в никоя американска награда”.

Зейди Смит е родена в Лондон през 1975 г. До момента са публикувани 4 нейни романа, като всички са получили признание от критиците. Това са „White Teeth”, „The Autograph Man”, „За красотата” „NW”. Смит пише и кратки разкази и есета. Тя участва в програма по творческо писане на университета в Ню Йорк. Авторитетното списание „TIME” я класира сред 100-те най-добри англоезични писатели от периода 1923-2005 г. Сред хобитата й са джаз музиката и танците.

Свързани заглавия
10-те правила за писане на Зейди Смит
Зейди Смит: В новата ми книга казвам с една идея по-малко лъжи от предишния път

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …