Начало / България / „Готланд” на Мариуш Шчигел с премиера в Полския институт

„Готланд” на Мариуш Шчигел с премиера в Полския институт

„Готланд” на полския писател Мариуш Шчигел ще бъде представена на 13 ноември, сряда,  от 18 ч в Полски институт (София, ул. Веслец 12). Книгата излиза с печата на издателство „Парадокс”. Входът е свободен.

Водещ на срещата ще бъде д-р Кирил Василев – културолог, преподавател в Катедрата по културология на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. На премиерата ще присъства и Шчигел.

„Готланд” (превод: Милена Милева) съдържа подбрани великолепни репортажи, посветени на Чехия. Герои на книгата са актрисата Лида Баарова, скулпторът Отакар Швец, легендарният производител на обувки Томаш Бата. Чрез живописните им биографии Мариуш Шчигел разказва за високата цена, която са били принудени да платят за привидно маловажни решения, за трагичното преплитане на случайност и съдба, белязали живота на цяло едно поколение.

Книгата е носител на следните награди: НИКЕ на читателите (2007); Книга на годината 2007; Награда „Беата Павлак“ 2007; Gratias Agit 2009 (Чехия); Prix Amphi 2009 (Франция), Европейска литературна награда 2009 на Европейския парламент.

Мариуш Шчигел (1966) – репортер и писател. Издал е шест книги, преведени на 14 езика. Работи за седмичника “Gazeta Wyborcza”. Основава във Варшава Институт за репортаж, който организира семинари и обучение за журналисти. Идеята си да създаде Института, Шчигел мотивира с думите на Ришард Капушчински – „защото всички за всичко знаем малко“, а „ние искаме да променим това“.

Програмата на Мариуш Шчигел
14 ноември, четвъртък, 19.00 ч., Kлуб „Петното на Роршах”, ул. „Йоаким Груев“36, Пловдив (вход свободен)
15 ноември, петък, 12 ч., Журналистически факултет на СУ, ул. „Московска“ 49, зала 61, вход свободен: Семинар на Мариуш Шчигел за студентите на Факултета по журналистика и масови комуникации на СУ. Представяне на Института за репортаж.

Фото:  Михал Корта

Прочетете още

195820807

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „Just For The Summer“ от Аби Хименес (нова в класацията) 2. …