Начало / Интервюта / Хелън Филдинг: Срокът на годност на жените изтича все по-късно и по-късно

Хелън Филдинг: Срокът на годност на жените изтича все по-късно и по-късно

След  броени дни на англоезичния книжен пазар ще излезе новият роман за Бриджит Джоунс „Bridget Jones: Mad About the Boy”. По този повод и заради големия интерес към  книгата авторката Хелън Филдинг говори пред списание „Вог”. Тя коментира книгата си, разказва как се е справила с успеха след първия й роман, споделя за популярния персонаж и какво се очаква от жените в днешно време.

Филдинг заяви, че с новите приключения на Джоунс, иска да вдъхне самочувствие на съвременните по-възрастни жени и да им покаже, че те не са с „изтекъл срок на годност”, що се отнася до срещите с противоположния пол.

 „По същия начин както трагичния и безсмислен мит за старите моми беше разбит, когато публикувах първата си книга, сега е разбита и идеята, че жените на средна възраст трябва да имат сиви къдрици и да тикат колички в супермаркетите. Жените на моята възраст (Филдинг е на 55 – бел. ред.) все още се срещат с мъже, правят секс и изглеждат прекрасно. Срокът на годност на жените, що се отнася до срещите, изтича все по-късно и по-късно. Така и трябва да бъде”.

Писателката допълни, че натискът върху жените обаче също расте:

„Животът на никого не е перфектен и днес, повече от всякога, жените са под огромен натиск да бъдат нещо, да постигнат нещо, да приличат на нещо. Ние постоянно строим фасада. Това, за което съжалявам е, че като млада се тревожих толкова много. Но истината е, че още го правя. Това харесвам в Бриджит. Бриджит е обикновен човек, който въпреки препятствията на живота, продължава да намира светлината. „Ура! Всичко ще бъде наред!”, възкликва тя”.

Филдинг признава, че когато романите й „Дневникът на Бриджит Джоунс” и „Бриджит Джоунс на ръба на разума” са се превърнали в бестселъри, на нея й е било трудно да се справи с успеха. Тя коментира:

„Трябваше да се науча как да се справям с успеха. В началото не разбирах. Постоянно се чувствах объркана и виновна, когато си купувах нещопо-екстравагантно, като чанта „Гучи” или билет бизнес класа. Мислех, че парите ще изчезнат изведнъж. Поразително беше как всички тези известни и красиви жени идваха при мен на светски събития и ми споделяха без причина детайли от личния си живот, казвайки как са се чувствали точно като Бриджит. Сякаш търсеха опрощение и очакваха от мен да им кажа: „Бог да ви благослови, мое дете. Вие сте нормална”.

Изданието на „Вог” с Хелън Филдинг ще се продава от понеделник, 7 октомври.

Свързани заглавия

Шок! Бриджит Джоунс е вдовица
Хелън Филдинг разкри заглавието на новия роман за Бриджит Джоунс
Историята на Бриджит Джоунс продължава

Бриджит Джоунс се завръща в нов роман на Хелън Филдинг
Всяка жена мечтае за рицаря от приказките

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …