Начало / Свят / Номинираните за „Букър” книги ще бъдат издадени и за незрящи

Номинираните за „Букър” книги ще бъдат издадени и за незрящи

Номинираните книги за престижната награда „Мен Букър” ще бъдат издадени и за хора с нарушено зрение, съобщи thebookseller.com.

Кралският национален институт за слепи хора в Обединеното кралство обяви, че ще публикува творбите по бързата процедура. Обикновено на организацията отнема 4 месеца за подготвянето на дадено издание. Сега обаче ще направят всичко възможно да издадат книгите преди да стане ясен победителят на 15 октомври.

Краткият списък с номинираните беше обявен преди ден. Това са: НоВайълет Булауайо с „We Need New Names”, Елинор Катън с „The Luminaries”, Джим Крейс с „Harvest”, Джумпа Лахири с „The Lowland”, Рут Озеки с „A Tale for the Time Being” и Колм Тойбин с „The Testament of Mary”.

Изпълнителният директор на института Лесли-Ан Алегзандър заяви: „Това е една от най-престижните награди в света на литературата и винаги е тема за разгорещени дебати между любителите на книги. Представете си колко разочароващо е за запалените читатели да не могат да се включат в тези дискусии, само защото не могат да виждат. Ние вярваме, че слепите и полуслепите хора трябва да имат същия достъп до книги като тези, които виждат. Много сме благодарни на фондацията „Booker Prize Foundation” за помощта, която ни оказва за осигуряването на достъп до номинираните книги за незрящите максимално бързо”.

Прочетете още

9781250178633

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (8 април – 14 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „The Women“ от Кристин Хана (8 седмици в класацията) 2. „Четвърто …