Начало / Свят / Дневникът на Уини Мандела излезе в книга

Дневникът на Уини Мандела излезе в книга

Уини – бившата съпруга на символа на борбата срещу апартейда Нелсън Мандела, издаде книга за нейното задържане по време на режима на расова сегрегация в ЮАР – време, което тя описва като най-тъмната част от живота си, съобщи БГНЕС, позовавайки се на АФП.

Книгата „491 Days Prisoner Number 1323/69: Winnie Madikizela-Mandela“ („491 дни: Затворник № 1323/69“) е написана на базата на дневника, който Уини Мадикизела-Мандела е водила по време на задържането си.

„Чувствах, че трябва да разкажа историята за бъдещите поколения, за да може това, което беше, никога да не се случва отново“, каза тя при представянето на книгата си в Йоханесбург .

В мемоарите си Уини е включила част от дневника си, както и писма между нея и тогавашния си съпруг.
„Строгият тъмничен затвор е по-лош и от тежкия физически труд“, каза тя. Уини описва подробности от мъчителната си изолация в затвора за повече от година, след като е задържана в дома си в Совето на 12 май 1969 година. Тя е държана в централния затвор в Претория с група борци срещу апартейда. По това време Нелсън Мандела вече е в затвора почти седем години. Освободена е на 14 септември 1970 година.

Уини казва, че дневникът й я връща към болезнените спомени за преживяното от нея самата, семейството и двете й деца Зиндзи и Зенани, тогава малки момиченца. „Думите не са в състояние да опишат чувствата и болката, особено сега, когато баща им е в болница“, каза тя.

Нелсън Мандела (95 г.) от два месеца е лекуван от остра белодробна инфекция. Двамата се развеждат през 1996 г., две години след като Нелсън Мандела стана първият чернокож президент на Южна Африка. Въпреки това Уини все още е почитана като майка на нацията.
„Разговори със себе си“ от Нелсън Мандела тук

Прочетете още

195820807

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „Just For The Summer“ от Аби Хименес (нова в класацията) 2. …