Начало / Критика / Стивън Фрай: Путин иска да направи от хомосексуалните изкупителни жертви, както Хитлер го стори с евреите

Стивън Фрай: Путин иска да направи от хомосексуалните изкупителни жертви, както Хитлер го стори с евреите

Стивън Фрай, уважаван писател и актьор, призова Великобритания да бойкотира зимната Олимпиада в Русия догодина, съобщи mediabistro.com. Тя ще се проведе в Сочи.Причината е новият анти-гей закон, въведен в страната през миналата година. Според него хомосексуалните нямат право да показват ориентацията си публично, като в противен случай ще бъдат жестоко глобявани.

На своя сайт Фрай публикува писмо, адресирано към премиера на Обединеното кралство Дейвид Камерън и Международния олимпийски комитет. Той сравни политиката на Русия по този въпрос с Хитлер и нацистка Германия. Ето и част от писмото на Фрай:

„Аз съм гей. Аз съм евреин. Майка ми е загубила дузини свои близки по време на Втората световна война. В Русия тийнейджъри се самоубиват, защото са гей. Момичета са изнасилвани, за да бъдат „поправени”… Той (Путин – бел. ред.) иска да направи от хомосексуалните изкупителни жертви, както Хитлер го стори с евреите. Не може да се измъква с това безнаказано. Знам за какво говоря. Посетих Русия, говорих с политическия представител, който въвежда за първи път тези закони в неговия град Санкт Петербург. Погледнах човека в лицето, пред камера, опитах се да го вразумя, да му се противопоставя, да го накарам да разбере какво върши. Всичко, което видях срещу себе си в лицето му, е т.нар. „баналност на злото”. Глупав човек, който подобно на други тирани, има инстинкт как да експлоатира хората, като си намира изкупителни жертви”.

Цялото писмо на Стивън Фрай можете да прочетете тук

Стивън Фрай е английски актьор, писател, комедиант, драматург, радио и телевизионен водещ, роден през 1957 г. Написал е 11 книги. Играл е Оскар Уайлд във филма за него от 1997 г. Фен е на футболен клуб „Норич”.

Свързани заглавия
Американски писател предизвика масов бойкот на руската водка

„Играчът“ от Стивън Фрай тук

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …