Начало / Свят / Излизат лекциите на Хосе Луис Борхес по английска литература

Излизат лекциите на Хосе Луис Борхес по английска литература

За първи път на английски език ще излязат лекциите на Хосе Луис Борхес по английска литература, съобщи huffingtonpost.com. „Professor Borges: A Course on English Literature” ще бъде на англоезичния книжен пазар от 31 юли. Преводът е дело на Катрин Силвър, а редактори са Мартин Хадис и Мартин Ариас. Издателство е „New Directions”, а изданието е 280 страници.

Книгата съдържа разсъжденията на латино класика относно английската литература, взети от неговия курс в университета „University of Buenos Aires” от 1966 г. Книгата е изградена главно на базата на записи, направени от тогавашни студенти по време на лекциите на Борхес. Той проследява английската литература чак до нейните англо-саксонски корени. Сред темите са епическата творба „Беулф”, англо-саксонските елегии, творбите на Чарлс Дикенс и Оскар Уайлд.

Хорхе Луис Борхес е роден на 24 август 1899 в Буенос Айрес. Баща му, Хорхе Гийермо Борхес, е адвокат и преподавател по психология, а майка му, Леонор Асеведо Суарес, е преводачка. Борхес е един от представителите на философското движение в литературата.  „Измислици”(1944), „Алефът” (1949), „Творецът” (1960) са емблематичните му творби. Много от книгите му са преведени на български.Борхес умира на 14 юни 1986 г. в Женева.
„Седем разговора с Хорхе Луис Борхес“ тук

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …