Начало / България / Излиза роман на автор, съден от Скарлет Йохансон

Излиза роман на автор, съден от Скарлет Йохансон

„Какво поглеждаш най-напред” – романът, заради който холивудската актриса Скарлет Йохансон подаде иск срещу автора Грегоар Делакур и френското издателство „Латес” за неправомерно използване на името й, излиза и на българския книжен пазар. Филмовата звезда е афектирана, че писателят използва името й в книгата си.

За какво става дума в романа, който според звездата петни името й? За това, че една вечер на вратата Артюр Дрейфус се почуква. Самотният Артюр е автомонтьор в гаража на селото. Когато отваря, той вижда срещу себе Скарлет Йохансон. Феноменалната актриса от „Изгубени в превода“, носителката на званието „най-красив бюст на Холивуд“ е избягала от фестивала на американските филми в Довил и за няколко дни търси убежище от светската суета и житейските разочарования в къщата на младия автомонтьор. Артюр е разтърсен. Само ден по-късно обаче той разбира, че момичето, което е подслонил, е двойничка на знаменитата актрисата и се казва Жанин…

Ето какво споделя преди време Грегоар Делакур в разговор с Георги Борисов, директор на издателство „Факел експрес“:

„Литературата измисля на свой ред всекидневието, разказва нова житейска история. Мога, ако поискам, да направя Скарлет Йохансон главна героиня на романа си или да възкреся някой скъп мъртвeц, или да повикам мъж от средните векове. Именно литературата придава ново очарование на света – но и представлява мястото, където търсим ключовете за разбирането му. Затова тя е и начин да избягаш, развлечение, което обогатява – не само забавление по американски, а развлечение, което ни и храни. И е прекрасно средство за бягство.

Новата звезда на френската литература Грегоар Делакур е роден през 1960 г. във Валансиен, Северна Франция. Двайсет и две годишен влиза в средите на рекламата, където печели световна известност и всички най-престижни международни награди. През 2004 г. основава собствената рекламна агенция „Какъв хубав ден“, работи за „Епъл“, „Сефора“, „Тетенже“, „Гоу Спорт“, „Галимар“. Първият му роман „Писателят в семейството“ излиза през 2011-а – годината, когато Делакур се осмелява да напише изречение, по-дълго от „Без вода кожата повяхва“. Романът е отличен с петте най-престижни награди във Франция за дебютна проза. Година по-късно излиза „Списъкът на моите желания“ ,който му носи международно признание и се превръща в световен бестеселър. С него Делакур попада и в един друг списък: на десетте най-четени автори във Франция.

Свързани заглавия
Скарлет Йохансон ще съди френско издателство

„Списъкът с моите желания“ тук

Прочетете още

16000696

„През август ще се видим“ – романът, за който Маркес забрави

Смъртта прави всеки ръкопис скъпоценен Габриел Гарсия Маркес дописва през 2004-а една своя книга, която …