Начало / България / Владимир Левчев поиска оставката на Орешарски в отворено писмо

Владимир Левчев поиска оставката на Орешарски в отворено писмо

Писателят Владимир Левчев изпрати днес отворено писмо на премиера Пламен Орешарски. Текстът е публикуван на блога му. В него той призовава за оставката на правителството. Ето какво гласи писмото:

Г-н Орешарски,

Реших да Ви пиша лично, защото е някак по-лесно да  не се отговори на колективно писмо. Вече месец продължават масовите протести против Вашето правителство. Но отговор на протестите няма. Освен недостойни реторически опити те да се омаловажат и маргинализират. Да се внуши, че някаква определена политическа сила (ГЕРБ), или дори някаква чуждестранна сила, ги организира.

Не е възможно да не разбирате, че няма как една политическа сила или тайна конспиративна организация, или агентура, колкото и да е мощна, да събира в течение на един месец десетки хиляди хора на протести по улиците. Не е възможно да не разбирате, че тези десетки хиляди (те впрочем са много повече, защото не всички  излизат да протестират всеки ден и едновременно) са само представителна извадка от българските граждани, недоволни от това управление, което вие олицетворявате.

Ако беше толкова лесно да се манипулират хората от политически сили, защо трите партии, които Ви подкрепят, не са в състояние да организират сравним по присъствие и мощ контрапротест, въпреки че усилено се опитват?

Аз Ви пиша като българин, който не е гласувал за нито една от партиите, представени в настоящия парламент. Нещо повече – не съм членувал никога  в никаква партия, макар че имам дясно-центристки убеждения и съм бил привърженик на СДС от създаването му в края на 1989 г. Но в протестите срещу Вашето правителство участвам редом с хора, които имат и далеч по-леви убеждения от моите, включително членове на БСП. Не, г-н Орешарски, тук изобщо не става дума за ляво и дясно в политиката! Става дума за тези ужасяващи задкулисни механизми, движещи българската политика не от вчера, които хората вече безпогрешно разпознават и категорично отказват да толерират. В България има гражданско общество. Чуйте го!

Знам, че Вие сте икономически експерт. Но ако един икономически експерт работи за мафията в която и да е страна или, да кажем, за Национал-социалистическата партия в Германия преди Втората световна война, това прави ли го предпочитан пред някой обикновен политически функционер? Не е достатъчно за един министър-председател да бъде експерт. Той трябва наистина да има своя визия и да бъде в състояние  да я налага.

Преди да станете министър в кабинета на Сергей Станишев и след това да бъдете излъчен от него за министър-председател на България,  Вие сте били и в ръководството на СДС, били сте заместник-министър в кабинета на Иван Костов. Явно не говорим изобщо за политика в класическия смисъл на думата.
Но как се чувствате като министър-председател, предложен от БСП (не в качеството си на лидер на тази партия) и подкрепян от ДПС и Атака? Не стават ли твърде много зависимостите Ви като „независим експерт“?

И разбира се, най-важното – назначения като това на Делян Пеевски, когото вие предложихте и подкрепихте  като „външен специалист“. Може ли това и редица други назначения, от които след това се отказахте, да бъде прието от някой трезвомислещ човек просто като невинна грешка? За десетките хиляди протестиращи, за мнозинството българи стана ясно, че ако в тези назначения на хора, свързани с олигархията, имаше някаква грешка, тя беше, че не преценихте (или тези, които Ви ги наложиха, не прецениха) каква ще бъде обществената реакция.

Получихте сериозни предупреждения от посланиците на Франция и Германия, както и от други високи места в Европейския съюз. Има опасения, не само от страна на протестиращите, че някакви сили зад политическата власт се опитват да отклонят Българя от нейния европейски път на развитие. Една от подкрепящите Ви партии е откровено антиевропейска.

Редица български интелектуалци взеха отношение по тези въпроси и подкрепиха протестите срещу Вашето правителство. Някои от тях, като Едвин Сугарев, с когото сте били колеги в СДС, и Николай Генов, стигнаха до крайни мерки и животът им е застрашен. Едва ли искате такъв грях да лежи на съвестта Ви.
Подаването на оставка е нещо достойно. Няма да сте първият български политик, който го е направил, но едва ли бихте искал да сте първият, който не го е направил, когато е трябвало.

Този парламент е в патова ситуация. Ако двете основни политически сили в него не могат изобщо да разговарят нормално помежду си, камо ли да стигнат до някакъв консенсус в името на България, по-добре е да се отиде на нови избори.

Не съм първият и едва ли ще съм последният български гражданин, който се обръща към Вас с молба да се вслушате в гласа на протестиращите. Но искрено се надявам да го направите.

С най-добри пожелания,
Владимир Левчев

Владимир Левчев е син на Любомир Левчев. Роден е през 1957 г. Заедно с Едвин Сугарев издават първите нелегални самиздатски списания „Глас” и „Мост” преди падането на комунистическият режим. Автор е на 15 стихосбирки, издадени в България, и на 4, издадени в САЩ. Написал е и три романа. След 13-годишен престой във Вашингтон сега Левчев преподава литература и творческо писане в Американския университет в Благоевград.

Книги на Владимир Левчев тук

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …

4 Коментари

  1. Васил Петров

    Владимир Левчев по-добре да напише писмо до баща си, Любомир Левчев, да се покае за престъпната си роля в българската литература като председател на СБП, как пречеше на мнозина, грабеше пари от държавата, за да се издават пошлите му и бездарни стихоплетства в чужбина, да се самовеличае, да се мазни така унизителна на лудата Людмила Живкова и на сатрапа от Правец, как му каза: „Няма да ми забраните да ви обичам, скъпи другарю Живков!“ Какво падание ! Колко срамно, смешно и жалко! И сега този Левчев ходи при нашите македонски врагове, за да го награждават. А синът му, фалшив дисидент, и татково момче, винаги е ползвал привилегии и се прави на честен и смел.
    Жалка комунистическа пасмина – фамилията Левчеви просто трябва да се скрие и да се засрами!

    • Товарищ Васил Петров , честит 48 конгрес на ЦК на БКП / БСП , другарю …Ну , товарищ , погоди … FUCK

  2. Г-н Петров,
    Любомир Левчев и Владимир Левчев са ДВЕ ОТДЕЛНИ ЛИЧНОСТИ. Синът не носи отговорност за казаното от бащата. А Владимир Левчев никога не е позлвал никакви привилегии. Напротив! Беше уволнен заради самиздатското си списание през 1989 година , съден и осъден да плати огромната за времето си глоба от 500 лева. Все едно днес в България да Ви осъдят да платите 500 евро.

  3. Мила ми, Горчева, напълно съм съгласен с тебе.