Начало / Автори / Да не забравяме Лафонтен

Да не забравяме Лафонтен

На днешния ден, 8 юли, е роден Жан дьо Лафонтен (1621-1695) –  един от най-популярните баснописци в световната литература.Учил е богословие и право в Париж. Едва 37-годишен започва да се занимава с литература.

Но истинското си призвание Лафонтен намира като баснописец. През периода 1665-1685 г. излизат няколко тома от неговите „Приказки“. Сюжетите в повечето случаи не са оригинални, а заети от други автори. Лафонтен им дава оригинална поетична обработка и идейно-естетически смисъл, в който се оглежда неговата съвременност. Той се придържа към националните традиции и ги изразява лаконично, сатирично, с иронично-шеговита изобличителност. Жан дьо Лафонтен пише истории за животни, в които се казват много истини за хората – за техните недостатъци и честолюбиви желания, за глупавите положения, в които нерядко изпадат. Чрез басните той разкрива порочните нрави на своята съвременност: лицемерието, ласкателството, егоизма, глупостта, страхливостта, гордостта. По тази причина духовенството забранява приказките на Лафонтен да се публикуват във Франция, но за сметка на това те са отпечатани в Холандия. Неговите басни са събрани в дванадесет книги, писани в продължение на повече от двадесет години. Автор е на романа „Любовта на Психея и Купидон”. Писал е и пиеси.

Предлагаме ви баснята „Магарето, което носи светлина”. Излишно е да се коментира актуалността й.

Магарето, което носи светлина

Един осел, товарен със светини,
въобрази си възгордян,
че нему се кади тамян
и нему ревностно светът поклони чини.

Но някой грешката му забеляза. —
Хей, вразуми се, бай Осел — му каза, —
и самохвалството си остави.
На тебе, байно, идола, уви,
почитат всички тук
и него славят, значи.

На съдия неук
одеждата се тачи.

Басните на Лафонтен тук

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …

Един коментар

  1. Жан дьо Лафонтен (на френски : Jean de La Fontaine) е един от най-популярните баснописци в световната литература. Роден е на 8 юли 1621 г. във френския град Шато Тиери в областта Шампан . Следва богословие и право в Париж, но повече се интересува от литература. Литературната му дейност започва късно , на 37 години.