Начало / Свят / Американски журналист написа книга за ролята на Брус Спрингстийн за падането на Берлинската стена

Американски журналист написа книга за ролята на Брус Спрингстийн за падането на Берлинската стена

За приноса на американския музикант Брус Спрингстийн в процесите, които довеждат до падането на Берлинската стена, е посветена книгата „Rocking the Wall”. Книгата е дело на журналистът от „Ройтерс” Ерик Киршбаум, отбелязва dnevnik.bg.  Според автора концертът му през 1988 г., изнесен в столицата на ГДР е вдъхновил милионите му германски почитатели да се борят за свобода.

Киршбаум използва свидетелски разкази, интервюта с мениждъра на Спрингстийн и преводачи, както и документи от организаторите на концерта и я на ЩАЗИ, за да разкаже как Спрингстийн успява да мине зад Желязната завеса и вероятно непреднамерено да мобилизира своите фенове.

„Страхотно е да си в Източен Берлин. Не съм извън или срещу което и да било правителство. Дойдох тук, за да посвиря рокенрол с надеждата някой ден всички бариери да бъдат съборени“, казва музикантът на концерта 16 месеца преди източноберлинците да съборят стената.

Киршбаум, който е кореспондент на „Ройтерс“ в Берлин, твърди, че тази кратка реч, изречена на немски език, е докоснала тънка струна в страна без свобода на словото, в която медиите са под цензура, политическа опозиция не съществува, а онези, които се опитат да избягат, са разстрелвани от пазителите на границата.

„Това беше пирон в ковчега на Източна Германия“, коментира Йорг Бенеке, фен на Спрингстийн, присъствал на концерта през 1988 г., и допълва, че хората никога не са чували нищо подобно от никого вътре в Източна Германия. „Това беше момент, който някои от нас чакаха цял живот да чуят.“
Тълпата изпада в делириум и става дори още по-бурна, когато Спрингстийн подчертава момента, засвирвайки следващата си песен – Chimes of Freedom (от англ. камбаните на свободата – бел.ред.) на Боб Дилън. Напускайки сцената, Спрингстийн и неговият мениджър си казали един на друг, че усещат, че Източна Германия ще се промени драстично.

„Дали Спрингстийн заслужава закъснял кредит за помощта му за края на Студената война зависи в определена степен от това дали вярвате в силата на рокенрола“, пише Киршбаум.

Онова, което той смята за безспорно обаче, е, че концертът му от 1988 г. е бляскав пример за влиянието, което рокенролът може да има върху хората, гладни и готови за промяна.

Авторът не успява да интервюира самия Спрингстийн за книгата си, но мениджърът на 63-годишната звезда Джон Ландау му съдейства и е цитиран много пъти с реплики и шеги, останали зад кулисите.

Историята в книгата прескача между началото на Студената война през 1981 г. и концерта през 1988 г.. и вероятно няма как да бъде даден конкретен отговор на въпроса, който тя повдига за това дали Спрингстийн е изиграл роля в падането на Берлинската стена.

През септември 1989 г. – малко повече от година след концерта му източногерманците излизат на улиците, скандирайки „Ние сме народът“ (от немски Wir sind das Volk – бел.р.), недоволни от правителството и с искане за основни граждански права.

Два месеца по-късно, на 9 ноември 1989 г., те нахлуват през КПП-тата по цялата стена, разрушавайки части от символа на Студената война и танцувайки в екстаз върху нея пред погледите на граничните полицаи.

Прочетете още

244349_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (8 април – 14 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Недовършена работа от Дейвид Балдачи 2. Убийства във Флийт Хаус от Лусинда Райли …

Един коментар

  1. Историята в книгата прескача между началото на Студената война през 1981 г. и концерта през 1988 г.. ========================================= Много кратка тази Студена война – само 7 години и като удари два акорда Брус и лошите се разбягаха. До 1981г. е била полустудена сигурно.