Начало / Читатели / „Планините на безумието“ от Х.Ф.Лъвкрафт (ревю)

„Планините на безумието“ от Х.Ф.Лъвкрафт (ревю)

Мартин КОЛЕВ

Ако Стивън Кинг за XX в. е синоним на „хорър“, то Лъвкрафт ще бъде тогава синоним на „ужас“.
„Най-древната и най-силната човешка емоция е страхът“, казва култовият американски автор, „а най-древният и най-силен страх е страхът от неизвестното“.
Тук няма касапски ножове и кофи, пълни с кръв – Лъвкрафт е класа и аршин, по който всички поджанрове на хоръра мерят качество открай време. Сюжетите му са повлияли общо-взето всеки филм с призрачен саундтрак, който сте гледали по телевизията след дванайсет. И днес Лъвкрафт е също толкова модерен, колкото и преди 50-60 години. Т.нар. Ктулху митология, съставена от впечатляващо количество планети, богове и създания, продължават да обогатяват множество именити фантасти (а и не само):  Борхес, Клайв Баркър, Гийермо дел Торо, Зелазни, Нийл Геймън, Чайна Миевил…
Както преводът, така и подборът на Адриан Лазаровски заслужават адмирации. Поетичният, търпелив и философски език на Лъвкрафт напомня на друг класически автор на ужаса – Едгар Алън По, който се споменава няколко пъти в настоящия сборник. Но „Планините на безумието“ не е комерсиална книга – не се заблуждавайте от надписа на корицата „Вдъхновителят на Стивън Кинг“!
Защото в крайна сметка учителят остава ненадминат.

„Планините на безумието“  тук

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

PeterMayBarryAward

Непоискан роман на Питър Мей се превърна в бестселър

Писателят удари десетката с „Карантина” Когато някой писател прибере неиздадените си романи в чекмеджето, обикновено …