Начало / България / Преподавател от СУ предлага българския език и литературата да са отделни предмети

Преподавател от СУ предлага българския език и литературата да са отделни предмети

Предметът „Български език и литература“ да се раздели на два самостоятелни предмета, съобщи dariknews.bg. Това предлага преподавателят в СУ „Св. Климент Охридски“ проф. Боян Вълчев на среща в Софийския университет за проблемите на обучението по Български език и литература в средното училище.

По думите му българският език е най-важният и чрез разделянето му с литературата той ще придобия самостоятелност и ще има специализирани учители, които да го преподават.

Според Вълчев един от основните проблеми на образованието ни е твърде многото информация, с която учениците се затрупват. Професор Боян Вълчев заяви още, че матурата в ХІІ клас не може да се нарече истински зрелостен изпит, защото не отговаря на необходимите международни стандарти.

Според него образователното министерство трябва да обърне и сериозно внимание на липсата на учебни помагала и пособия с тестове по български език, по които се готвят учениците от VІІІ до ХІІклас.

Фото: bricks-bg.com

Прочетете още

anita-jankovic-AowxSxBwv_4-unsplash

Четене преди сън удвоява речника на децата

Книгите са ключови за тях Четящите родители са истинска благословия за най-малките – достатъчно е …

2 Коментари

  1. Петър Киряков

    Аз не съм преподавател по Български и литература, но според мен сте прав.
    В българското общество, хората трябва да знаят много неща по двата предмета, защото човек знай ли да говори това му дава път към отворени врати.

  2. Да, и аз съм съгласна. Ние дори действително учихме така – горе-долу от 6-7 клас, после в гимназията също. Просто хорариумът в гимназията не беше достатъчен и учителите редуваха един на няколко часа български език вместо литература…