Начало / Автори / Странните навици на известни писатели

Странните навици на известни писатели

Творческите умове често са особени в известна степен, затова не е изненада, че и класиците са имали своите странности. В книгата „Odd Type Writers” от Силия Блу Джонсън, публикувана вчера, са отбелязани най-различни чудати навици на известни писатели. Предлагаме ви няколко примера, избрани от huffingtonpost.com.

Фридрих Шилер. Шилер имал навика да държи в чекмедже на бюрото си ябълки, докато изгният, а и дълго след това. Неговият приятел Гьоте намирал аромата за отблъскващ, но без него, Шилер не можел да работи. Поне така твърди неговата съпруга.

Александър Дюма. Цветовете били с огромно значение за неговото творчество. Писал поезия на жълта хартия, статии на розова, а романи на синя. Когато пътувал в Източна Европа, често не можел да намери достатъчно синя хартия, затова използвал такава с кремав цвят. Бил убеден, че това влияе негативно на писателските му умения.

Виктор Юго. Юго не можел да напише „Парижката Света Богородица” навреме. Постоянно закъснявал с предаването на частите от ръкописа, което му коствало глоби от по 1 000 франка. Затова през есента на 1830 г. се поставил под домашен арест. Заключил дрехите си и се увил в дълъг сив шал. Без дрехи не могъл да излиза, затова само работел. Така успял да приключи в срок.

Едгар Алън По. Той имал котка, на име Катерина. Тя се качвала на раменете му, докато пише. Трябвало да стои там през цялото време, в противен случай По не можел да работи.

Колет. Френската писателка била обсебена от домашните си животни. Всеки път обезпаразитявала френския си булдог Суси, преди да седне да пише.

Гертруд Щайн. Щайн се вдъхновявала от шофьорското място на своя „Форд”. Често пишела дори докато кара.

Вирджиния Улф. В началото на своята писателска кариера Улф предпочитала да пише права. Дори си намерила бюро, високо около метър и половина. Според нейния племенник Куентин Бел този навик се дължал на своеобразно съперничество. Нейната сестра Ванеса била художничка и рисувала права. Вирджиния Улф смятала, според Бел, че ако седи докато пише, няма да полага толкова усилия, колкото сестра си. Впоследствие Улф не могла да издържа и преминала в седящо положение.

Джеймс Джойс. Когато бил на 20 и няколко години, Джеймс Джойс винаги си обличал бяло сако, когато работел. Неговата сестра,  Айлийн, казва, че „бялото му даваше светлина”, която да му помогне да види страницата. Джойс страдал от проблеми със зрението през целия си живот, а това бил един от начините му да се бори с тях. Впоследствие, когато то се влошило още, му се наложило да прибегне до други методи, като писане с пастел на голямо платно.

Агата Кристи. Тя имала изискване към своя архитект за строежа на имението й – да има вана с перваз, на който да си оставя ябълките. Ваната било основното място, на което тя измисляла заплетени криминални сюжети, докато се наслаждава на топлата вода и вкуса на безброй ябълки.

Прочетете още

Obrázek WhatsApp, 2024-23 v 19.02.25_91b068b1

Теодора Димова заслужи „Цветето на Хеликон“

Така тя направи и дубъл Наградата се връчва на най-продаваната книга сред онези, които са …