Начало / България / Михаил Вешим: Изборът е в книжарницата, а не в бюлетината

Михаил Вешим: Изборът е в книжарницата, а не в бюлетината

„Животът не е само избори, както си мислим през последния месец, изборът е в книжарницата, а не в бюлетината. Аз покрай тези избори си загубих чувството за хумор, не мога да ги гледам от хумористичната страна. Започнах да се дразня от цялата тази простотия и затова търся спасение сред книгите в книжарницата и го препоръчвам“, каза още Михаил Вешим пред BGNES TV .

„Стършелите“ Михаил Вешим, Йордан Попов и Румен Белчев бяха ВИП книжари в столичната книжарница „Хеликон-Витоша“. Те представиха на клиентите собствените си литературни предпочитания и им препоръчаха книги.

„В книжарницата има много мои любими книги, както от по-старите, така и от по-новите. От новите книги харесвам романа „Сестри Палавееви“ на Алек Попов, защото е сатиричен, необичан и защото е на една доста противоречива тема, това е партизански роман. На щанда „хумор“ има всичко, което човек трябва да прочете, като започнем от Швейк, Чапек, О` Хенри, Удхаус, много добре подбрани сборници с разкази на издателство „Кронос“. Има много хумористични издания, които са интересни, но препоръчвам на читателите, които идват в книжарницата да си купят поне една книга и да не прекаляват с повече от една, а да идват по-често“, каза още Вешим. Едно от изданията, които Михаил Вешим препоръчва е и сборниците с разкази на Чудомир, които са на пазара благодарение на фондация „Чудомир“.“Давам си сметка, че са високи цените на книгите и не всеки може да си ги позволи, но пък като се замисли човек книгите са на цената на кашкавала, а има книги, които струват много повече от килограм кашкавал, макар че цената им е толкова, удоволствието е много по-голямо“, добави той.

Самият Вешим в момента чете чешкия писател Бохумил Храбал и не скрива своето възхищение от неговото майсторство.

„Скоро прочетох книгата му „Обслужвал съм английския крал“, която излезе миналата година, благодарение на издателство „Колибри“ и седнах да прочета всичко от Храбал, защото за мен той е един много голям писател. Прочетох отново „Строго охраняеми влакове“, на базата, на която Иржи Менцел е направил навремето филм, носител на „Оскар“ за чуждоезичен филм. Препоръчвам Бохумил Храбал, ако на някой му се чете много интересна литература, въпреки че когато човек чете такива големи писатели като Храбал направо се отказва да пише като вижда как пишат хората“, сподели Вешим.

Свързани заглавия
„Стършелите” Михаил Вешим, Йордан Попов и Румен Белчев ще бъдат ВИП книжари в „Хеликон-Витоша”
Михаил Вешим: Търся съмишленици сред интелигентните и мислещите хора
Михаил Вешим взе наградата „Цветето на Хеликон”, Яница Радева – „Рашко Сугарев”

Книгите на Вешим тук

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …