Начало / Свят / Най-старата книга в Северна Америка може да достигне цена от 30 млн. долара

Най-старата книга в Северна Америка може да достигне цена от 30 млн. долара

Най-старата книга в Северна Америка – „Bay Psalm Book”, ще бъде продадена на търг през ноември тази година, съобщи „Гардиън”. Очаква се за псалтира да бъдат платени около 30 милиона долара. Събитието ще бъде проведено от аукционна къща „Sotheby’s”. Както е известно, в края на миналата година бостънската църква „Old South Church” реши да продаде едно от двете си копия на книгата.

„Bay Psalm Book” е псалтир, отпечатан в Кеймбридж, Масачузетс, през 1640 г. Той представлява превод на псалмите на древния владетел Давид, дело на пуритански свещеници. Отпечатани са 1 700 копия тогава, но до наши дни са оцелели само 11, като 2 от тях са притежание на споменатата църква в Бостън.
За последно копие на произведението е било излагано на търг през 1947 г. Тогава то поставя рекорд за най-скъпа книга, продадена на за едва 151 000 долара – цена, която не може да се сравнява по никакъв начин с най-скъпите книги сега.

Дейвид Редън, председател на департамента по книгите в аукционната къща, коментира:

„Тази малка книжка, отпечатана през 1640 г., е предшественик на битките при Лексингтън и Конкорд и съответно, на американската политическа независимост. С нея църквата в Нова Англия обявява независимостта си от английската църква”.
С продажбата на книгата и още от скъпоценностите в архива на „Old South Church”, тя ще осигури финансовото си бъдеще и ще продължи своята дейност.

Свързани заглавия
Потвърдено: Най-старата книга в Северна Америка ще бъде продадена
Най-старата книга в Северна Америка ще се продава на търг

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …