Начало / Свят / Гилермо дел Торо ще филмира „Тайната градина” – класиката на Франсис Бърнет

Гилермо дел Торо ще филмира „Тайната градина” – класиката на Франсис Бърнет

„Тайната градина” – класиката на Франсис  Бърнет, ще бъде филмирана. Историята на сирачето Мери Ленъкс и братовчедът и Колин е впечатлила известния режисьор Гилермо дел Торо. Сценарист на филма ще бъде Луси Алибар („Зверовете на дивия Юг“).

Франсис Ходжсън Бърнет е британско-американска писателка. Родена е в Манчестър през 1849 г. Баща ѝ, търговец по професия, умира когато тя е на четири години, и за семейството настават трудни години. С надежди за по-добър живот майка ѝ отвежда нея и двете ѝ сестрите от Великобритания в Тенеси, САЩ, в периода след Гражданската война. Младата жена опитва да изкара прехраната си по различни начини, включително с писане. Усилията ѝ са възнаградени и през юни 1868 г. нейният първи разказ е отпечатан.
През 1870 г. майката на писателката почива. Две години по-късно Франсис се завръща в родината си. През 1873 г. сключва брак със Суон Бърнет, с когото впоследствие се местят във Франция, където с писателската си дейност тя издържа и него. Първият им син умира от туберкулоза. По-късно тя се развежда с мъжа си. Вторият ѝ брак също не е особено успешен.
За сметка на това кариерата и славата на Бърнет вървят стремглаво нагоре. Писателката става истински известна след публикуването на първия си детски роман „Малкият лорд Фаунтлерой“ през 1886 година. Голям успех има и следващият – „Малката принцеса“. Така или иначе, най-широка популярност от творбите ѝ достига „Тайната градина“ (1911).

Бърнет умира през 1924 г. в САЩ.

„Тайната градина”  тук

Книгите на Франсис Ходжсън Бърнет тук

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …