Начало / Свят / Писмо на Мартин Лутър Кинг на търг

Писмо на Мартин Лутър Кинг на търг

Писмо на Мартин Лутър Кинг ще бъде изложено на търг, съобщи huffingtonpost.com. Събитието ще се проведе във Филаделфия. Очаква се писмото да се продаде за около 10 500 долара.

То датира от 21 май 1965 г. когато Кинг пише писмото до белия полицай Джеймс Адеър, който е назначен да го пази по време на визитата му в университета „University of Pennsylvania”.

„Благодаря за времето и усилието, което положихте, за да осигурите безопасността на мен и моите поддръжници. Макар че не го чувствам като необходимост, съм благодарен, че има хора, които са загрижени за моето благополучие”, пише Кинг.

След по-малко от 3 години, на днешна дата – 4 април, борецът за правата на чернокожите е убит в Мемфис. Писмото се е предавало през поколенията в семейството на Джеймс Адеър. Сега негов член, пожелал да запази анонимност, желае да го продаде на търг.

Мартин Лутър Кинг Младши е американски духовник и общественик и един от водачите на Афроамериканското движение за граждански права. Кинг става баптистки пастор и още в началото на своята кариера е защитник на гражданските права, превръщайки се с времето в една от иконите на прогреса. През 1964 г. Мартин Лутър Кинг става и най-младият лауреат на Нобелова награда за мир за неговите усилия за премахване на сегрегацията и расовата дискриминация чрез гражданско неподчинение и други ненасилствени средства. В последните години от живота си той насочва усилията си към борбата с бедността и прекратяването на Виетнамската война. Кинг е убит на 4 април 1968 година. Посмъртно е награден с Президентския медал на свободата (1977) и със Златния медал на Конгреса (2004). През 1986 г. годишнината от раждането на Мартин Лутър Кинг е обявена за официален празник, отбелязван на третия понеделник на месец януари.

Прочетете още

Obrázek WhatsApp, 2024-04 v 16.55.13_0fc84097

Новото хапче за смях „Тото“

Действа безотказно при малки и големи Новите книжки на френския комикс вече ни радват – …