Начало / Свят / Пореден приз за Хилари Мантел

Пореден приз за Хилари Мантел

Пореден приз ще получи Хилари Мантел. Тя ще бъде отличена с медал „Bodley” на Оксфордския литературен фестивал, съобщи thebookseller.com. Събитието ще се проведе следващия месец. Медалът е на името сър Томас Бодли – английски дипломат, учен и основател на легендарната библиотека „Бодлайн”. Дава се за „виден принос към световете на комуникациите и литературата”.

Междувременно дебатите около скандалната лекция на двукратната носителка на „Букър”, която тя скоро изнесе, продължават. Припомняме, че писателката разкритикува остро кралската институция в Обединеното кралство, като основно атакува принцеса Кейт Мидълтън, обвинявайки я, че е „пластмасова”.
От „Дейли мейл” обвиниха Мантел, че не се интересува от това как трябва да се държи с кралските особи. В „Гардиън” излезе изявление на неин говорител, който подтикна към внимателен прочит на цялата лекция на авторката на исторически романи, а не вадене на думи от контекста. В „Индипендънт” пък заеха по-неутрална позиция, наблягайки на сравнението на кралското семейство с мечка панда, което Мантел направи. Писателката ги сравни по това, че са неприспособими към модерния живот.

От издателството „HarperCollins”, което публикува известните книги на Мантел, „Вълци” и „Bring Up The Bodies”, разкриха, че продажбите на „Вълци” в е-формат са се вдигнали двойно след скандала.

„Вълци“ тук

Прочетете още

244349_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Недовършена работа от Дейвид Балдачи 2. Плодовете зреят нощем от Неда Антонова 3. …