Начало / Свят / Барак Обама е кръстник на книга за българите в Чикаго

Барак Обама е кръстник на книга за българите в Чикаго

Книга, посветена на българската общност в Чикаго, предстои да бъде създадена тази година, съобщи bulgariasega.com. Проектът е иницииран от „Българо-американско наследство” – организация, базирана в Илинойс Тя осъществява начинания, свързани с интеграцията на  българската духовност и култура с мултинационалния дух и култура на американското общество.

„Стартирахме с идеята, че през 2013 година се навършват 120 години от прочутото Колумбово изложение  (1 май – 30 октомври 1893 г.), както и от написването на емблематичната книга на Алеко Константинов „До Чикаго и назад” – мостът, благодарение на който, и по който, много българи дойдоха в Америка. Продължихме с разсъжденията, че в днешните напрегнати и динамични дни едва ли ще намерим отговор къде ще стигнем, ако нямаме куража да погледнем от къде сме тръгнали, какво сме били и какво сме постигнали. Търсихме отговор на въпроса как да предадем опита си на следващите поколения.
Нашият проект има заглавие „CHICAGO – БЪЛГАРСКИЯТ ГРАД”, но по-интересното е, че негов кръстник е именно президента на САЩ – Барак Обама. Неотдавна, при официално държавно посещение, лично президентът Обама отдаде признание на най-голямата българска диаспора в света с думите, че „… Чикаго е българският град в Америка”. Така Обама освен, че даде заглавие на книгата за българите в Чикаго и САЩ, укрепи нашата вяра, че вършим полезни неща”, се казва в обръщение към читателите на bulgariasega.com  Динко Динев, изпълнителен Директор на „Българо-американско наследство”.

Фото: content.cdlib.org

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …