Начало / Свят / Тенеси Уилямс наричал колегите си „вампири”, става ясно в нова биография

Тенеси Уилямс наричал колегите си „вампири”, става ясно в нова биография

Драматургът Тенеси Уилямс не понасял повечето свои колеги, като ги наричал „вампири”. Това става ясно в нова биография – „Tennessee Williams: A Literary Life” от Джон Бак, която ще излезе по-късно този месец, пише „Гардиън”. Тя ще бъде базирана на 1 000 страници лични бележки на Уилямс.

Сега, 30 години след негова смърт, пиесите на Тенеси Уилямс са едни от най-популярните на „Бродуей”. Докато е жив, той постига значим успех с творби като „Трамвай Желание” и „Котка върху горещ ламаринен покрив”. В един момент обаче продуцентите се уморяват от тежкото, изпълнено с характерен тип жестокост, творчество на Уилямс. Публиката се радва повече на комедии и морални мелодрами за семейни проблеми. Това принуждава драматурга да плаща от собствения си джоб, за да види произведенията си на сцена.

Уилямс изпитва особена неприязън към почти всички свои колеги, които постигат с комерсиален успех с подобни пиеси. „Те са като вампири. Те се опитват да изсмучат всичко от актьорите и режисьорите, защото не са достатъчно добри да напишат самия сценарии както трябва. Все пак, те са просяците на изкуството. Този тип просяци, които не приемат „не” за отговор, а искат само още, още, още”.

Все пак, той е изпитвал и респект към някои други драматурзи. Сред тях са Харолд Пинтър и Самюъл Бекет.

Тенеси Уилямс е американски драматург, роден през 1911 г. Професионалната му кариера започва през 30-те години на миналия век. Той е автор на пиеси като „The Rose Tattoo”, за която получава награда „Тони” и „Трамвай Желание”, за която има „Пулицър”. Смятан е за един от класиците на американския театър. Умира през 1983 г.

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …