Начало / Свят / Автентичността на „Хладнокръвно” на Труман под съмнение

Автентичността на „Хладнокръвно” на Труман под съмнение

Когато излиза през 1966 г., романът на Труман Капоти „Хладнокръвно” предизвиква фурор, като получава изключително признание от критиците за своята достоверност. На Капоти дори му се приписва създаването на нов литературен жанр – нехудожествен роман. Оказва се обаче, че авторът е заобиколил доста фактите, съобщи британският „Индипендънт”.

Отново на бял свят бяха извадени документите от разследването на убийството през 1959 г. на фермера Хърб Клътър, неговата съпруга и двете им деца. От Бюрото на разследванията в Канзас показват, че Капоти е представил главния детектив тогава Алвин Дюи в прекалено добра светлина.
В творбата Капоти твърди, че Дюи и екипът му са реагирали изключително бързо. В действителност се оказва, че те са се „лутали в тъмнината” 14 дни, преди да получат донос, че двамата скитници Ричард Хикок и Пери Смит са отговорни за тежкото престъпление. Впоследствие Хикок и Смит са арестувани, обвинени и екзекутирани. В книгата пише още, че детективът е изпратен мигновено да разследва, като де факто Дюи се захваща със случая чак 5 дни след убийствата.

Знае се за близките отношения между Труман Капоти и Алвин Дюи. Дюи предоставя на писателя и неговата помощничка тогава Харпър Лий документи от случая. Освен това на Капоти му е разрешено и да интервюира двамата обвиняеми преди екзекуцията. Когато пък филмовото студио „Columbia Pictures” се захваща с филмирането на „Хладнокръвно”, лично авторът настоява съпругата на детектива да бъде назначена за консултант. Тези техни отношения се предполага, че са причината Капоти да представи Дюи в по-добра светлина от действителната.

Документите от случая са извадени по повод скорошната ексхумация на телата на Хикок и Смит. Смята се, че те са убили и друго семейство в Сарасота, Флорида, в периода между случая със семейство Клътър и техния арест.

Свързани заглавия
Ексхумираха телата на убийците от „Хладнокръвно” на Труман Капоти

Книги от Труман Капоти тук

Прочетете още

anita-jankovic-AowxSxBwv_4-unsplash

Четене преди сън удвоява речника на децата

Книгите са ключови за тях Четящите родители са истинска благословия за най-малките – достатъчно е …